Little Nightmares 2 – Nintendo Switch Review

Το Little Nightmares της Tarsier Studios, συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2017 με το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Το παιχνίδι ήταν ένα horror puzzle platformer που κατάφερε να εντυπωσιάσει με την όμορφη ιστορία του, αλλά και τα γραφικά που θύμιζαν σε στυλ τις ταινίες του Tim Burton. Πλέον, το 2021 έχουμε τη συνέχεια, πάλι από την Tarsier Studios, με το Little Nightmares 2. Το δεύτερο μέρος έρχεται να χτίσει πάνω στην επιτυχία του πρώτου τίτλου, βελτιώνοντας τόσο τον οπτικό τομέα όσο και το gameplay του.

Little Nightmares 2

Στο παρακάτω review θα δούμε την έκδοση για το Nintendo Switch, που κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2021 από την BANDAI NAMCO.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όσον αφορά την ιστορία του, το Little Nightmares 2 αποτελεί prequel, καθώς τα γεγονότα του εξελίσσονται πριν από το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Ο Momo, είναι ένα νεαρό αγόρι με μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι, που ξυπνά μετά από έναν εφιάλτη στον οποίο βλέπει μια πόρτα στο τέλος ενός μακρινού διαδρόμου, με ένα μάτι χαραγμένο πάνω της. Ξυπνώντας, βρίσκεται στο μέσο ενός σκοτεινού δάσους, στο οποίο ένας κυνηγός σκοτώνει και ταριχεύει όσους συναντά.

Momo & Six

Στην πορεία του παιχνιδιού, ο Momo συναντά και ένα μικρό κορίτσι, την Six. Η Six είναι γνωστή από το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο οποίο ήταν και ο βασικός χαρακτήρας. Μαζί θα περιπλανηθούν φτάνοντας στην καταθλιπτική πόλη The Pale City, της οποίας οι κάτοικοι έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Στο παιχνίδι χειρίζεστε τον Momo ο οποίος μαζί με την Six, που την χειρίζεται η ΑI, πρέπει να λύσουν διάφορους γρίφους καθώς περιπλανώνται στις τοποθεσίες του παιχνιδιού. Η ύπαρξη της Six δεν μπερδεύει καθόλου τον παίκτη. Μάλιστα είναι αρκετά ανεξάρτητη και δεν μπλέκεται σε άσκοπες μάχες ή προβλήματα αποσπώντας την προσοχή σας, όπως έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια με 2 πρωταγωνιστές.

LN2 stage

Παράλληλα, το χαρακτηριστικό αυτό των 2 παικτών βοηθάει και στο χτίσιμο της ίδιας της ιστορίας του παιχνιδιού αφού γίνεστε μάρτυρες όλης της εξέλιξης του δεσμού μεταξύ των δύο παιδιών. Κάτι το οποίο γίνεται με ένα πανέμορφο τρόπο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει ίχνος διαλόγου ανάμεσα στον Momo και την Six.

Η σκοτεινή ατμόσφαιρα του Little Nightmares 2 επικρατεί παντού μαζί με ένα διάχυτο τρόμο, παρά το γεγονός ότι χειρίζεστε δύο μικρά παιδιά. Η ιδιαιτερότητα του τίτλου είναι ότι ο τρόμος αυτός πηγάζει από την όλη ατμόσφαιρα και την εξέλιξη κάθε οθόνης και συνάδει με τον σχεδιασμό των puzzle. Το Little Nightmares 2 δεν προσπαθεί επιτηδευμένα να σας τρομάξει με λογικές jumpscare ή υπερβολικό gore. Αντίθετα προσπαθεί, με επιτυχία, να σας βάλει στον σκοτεινό του κόσμο.

The Teacher

Το gameplay βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην επίλυση των Puzzle. Παράλληλα υπάρχουν και chase σκηνές που προσπαθείτε να ξεφύγετε από αυτούς που σας καταδιώκουν. Όλοι, σχεδόν, οι γρίφοι είναι έξυπνα σχεδιασμένοι. Απαιτούν κυρίως παρατηρητικότητα και λογική σκέψη χωρίς να μπερδεύουν ή να εκνευρίζουν τον παίκτη.

Παράλληλα, υπάρχει και το stealth κομμάτι το οποίο δένει αρμονικά με όλο το σκηνικό του παιχνιδιού, ειδικά αφού χειρίζεστε δύο τρομαγμένα παιδιά σε ένα σκοτεινό και επικίνδυνο περιβάλλον.

Little Nightmares 2 bridge

Η ΜΑΧΗ

Η νέα προσθήκη στον τρόπο παιχνιδιού του Little Nightmares 2 είναι αυτή της μάχης, η οποία θα ξενίσει ειδικά στου φίλους του πρώτου παιχνιδιού. Ο λόγος είναι ότι η μάχη, αν και δεν επικρατεί του puzzle solving και stealth στοιχείου, βασίζεται σε σωστά χρονισμένες κινήσεις. Ειδικά στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθεί κανείς και με το χειρισμό αυτού του τύπου η μάχη θα οδηγήσει σε αρκετούς θανάτους. Προσωπικά, δε βλέπω τι παραπάνω προσθέτει η συγκεκριμένη προσθήκη εκτός του να εντυπωσιάσει λέγοντας ότι πλέον υπάρχει και το στοιχείο του combat.

Αρνητικό στοιχείο αποτελούν και κάποια bugs που θα συναντήσετε στο παιχνίδι, ειδικά με κάποια αντικείμενα που εξαφανίζονται και δε σας επιτρέπουν να λύσετε τον ανάλογο γρίφο. Κάποιες φορές οι κινήσεις σας πρέπει να είναι pixel perfect για να έχτε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε σύντομα τα θέματα αυτά να λυθούν με κάποιο patch.

ΓΡΑΦΙΚΑ

H όλη ατμόσφαιρα του Little Nightmares 2 αποτυπώνεται υπέροχα στον οπτικό τομέα του παιχνιδιού. Πανέμορφα σχεδιασμένες τοποθεσίες αλλά και τρομερά animations συνθέτουν όλη την γραφική εμπειρία του τίτλου. Παράλληλα, γίνεται εξαιρετική χρήση του φωτισμού και του λεγόμενου ambient για να εντείνουν την αίσθηση του φόβου. Δε ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι από τα καλοσχεδιασμένα backgrounds θα ζωντανέψει ξαφνικά και θα αρχίσει να σας κυνηγά.

Ο οπτικός τομέας δένει αρμονικά και με τη μακάβρια, dark ambient μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι. Κάθε track είναι και μια μοναδική σύνθεση που ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον και ό,τι συμβαίνει στην οθόνη. Το παιχνίδι είναι μια πραγματική απόλαυση σε desktop mode χωρίς να χάνει σε ποιότητα και σε handheld.

Δυστυχώς, και εδώ θα συναντήσετε και κάποια προβλήματα καθώς η απόδοση πέφτει ειδικά σε σκηνές με έντονη δράση, όπως π.χ. σε μια καταδίωξη. Παρατηρούνται και αρκετά frame drops τα οποία μπορεί αρχικά να μην επηρεάζουν τόσο. Παρόλα αυτά όσο το παιχνίδι εξελίσσεται και ανεβαίνει το επίπεδο της δυσκολίας, θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα χάσετε λόγω ενός τεχνικού glitch.  

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Tarsier Studios, κατάφερε με τον νέο της τίτλο να ξαναφέρει στο νου των παικτών τις, σκοτεινά, όμορφες στιγμές που έζησαν στο πρώτο Little Nightmares. Το δεύτερο μέρος της σειράς καταφέρνει να μεταφέρει με μαγευτικό τρόπο την ατμόσφαιρα του και να μαγέψει τον παίκτη βυθίζοντας τον στις μοναχικές περιπέτειες του Momo και της Six.

Η προσθήκη της μάχης δεν προσφέρει κάτι αξιόλογο στον τίτλο. Ωστόσο η εξερεύνηση και η ανακάλυψη νέων λύσεων στα Puzzles θα σας κρατήσει κολλημένους με το Little Nightmares 2 και πέραν του 6ωρου campaign του.

Eιλικρινά, ένα Playthrough δεν αρκεί σε ένα τόσο όμορφο τίτλο που η BANDAI NAMCO έφερε και στο Switch. Και μάλιστα και σε μία πανέμορφη συλλεκτική έκδοση μαζί με ένα αγαλματίδιο των ηρώων του παιχνιδιού.

Το Little Nightmares 2 δε θα πρέπει να λείπει από κανέναν φίλο των Horror games. Παράλληλα ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα μια νέα κυκλοφορία από την Tarsier.

Μπορείτε να δείτε το trailer του παιχνιδιού στο παρακάτω βίντεο απο το κανάλι των Nintenders στο Youtube:

Ευχαριστούμε τη BANDAI NAMCO για την παραχώρηση του τίτλου

Score: 8/10

8 / 10 - eight out of ten
8/10
+ Υπέροχη ιστορία
+ Dark ambient ατμόσφαιρα
+ Έξυπνα σχεδιασμένοι γρίφοι
– Μικρή διάρκεια
– Κολλήματα και frame drops
– Η ένταξη της μάχης δεν προσφέρει κάτι στο παιχνίδι
  • Age rating: PEGI 16
  • Tested on Nintendo Switch
  • Release date: 11/02/2021

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *