Ξέρατε ότι…το Link’s Awakening σχετίζεται με την ονειρική συνείδηση

Η πραγματικότητα τις περισσότερες φορές αποκλίνει από τα όνειρά μας και από όσα έχουμε φανταστεί. Κανένας όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει την ζωή του ζώντας σε ένα όνειρο, σε μία ουτοπία. Πολλοί προσπαθούν να αφυπνίσουν την συνείδησή τους κατά την διάρκεια ενός ονείρου (ονειρική συνείδηση) για να μετατρέψουν το όνειρο σε πραγματικότητα. Όπως αναφέρει και το Wind Fish στο Link’s Awakening όμως:

“All dreams must come to an end.”

Wind Fish
Wind Fish

Σε παραλληλισμό με το παιχνίδι λοιπόν, το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα όνειρο, πάμε να δούμε αναλυτικά τους συμβολισμούς και τα ηθικά μηνύματα που εκλαμβάνουμε.

Συμβολισμοί στο Link’s Awakening

Marin

Link's Awakening
Link’s Awakening – Marin

H Marin είναι ο πρώτος άνθρωπος που συναντάει ο Link στο Koholint Island, αφού ναυαγήσει. Η Marin αντιπροσωπεύει, κατά μερικούς, την γυναίκα των ονείρων του. Σε άλλες αναλύσεις διαβάζουμε πως ίσως πρόκειται για την προσωποποίηση της πριγκίπισσας Zelda μέσα στο όνειρο του. Ο Link με τεράστια ευκολία καταφέρνει να κερδίσει αμέσως τον σεβασμό και την αγάπη της.

Ένα αιώνιο δίλημμα

Η μία επιλογή που του δίνεται είναι να συντροφεύσει την Marin και να μείνουν για πάντα μαζί στο νησί. Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτό; Ότι ο Link πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υποχρέωσή του – να ξυπνήσει το Wind Fish – ή στο να συνεχίσει να ζει στην φαντασία του, το όνειρό του, αγνοώντας τα πάντα. Μην ξεχνάμε πως το ξύπνημα του Wind Fish σημαίνει πως όλος ο κόσμος θα καταστραφεί δίχως γυρισμό…Το ηθικό δίλλημα στο οποίο μπαίνει ο Link όχι μόνο απαντάται και στην σύγχρονη εποχή, αλλά είναι ένα από τα ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες. Πρόκειται για μία απόφαση όπου και οι δύο πιθανές επιλογές μοιάζουν σωστές.

Link's Awakening
Marin and Link

Από την μία πλευρά φαίνεται η πιο «εγωκεντρική» και ανθρώπινη φύση του Link, όπου θέλει να μείνει στο νησί. Σαφώς και δεν είναι κατακριτέο, ειδικότερα εάν λάβουμε υπόψιν μας όλα όσα βίωσε ο Link στο A Link to The Past. Από την άλλη πλευρά φέρει πάντα, ακόμα και στο όνειρό του το «βάρος» και τον τίτλο του ήρωα. Άρα στο αίμα του ρέει η τάση να θέλει να σώσει τον κόσμο. Πιστεύετε έπραξε καλά;

Κουκουβάγια

Link's Awakening
Owl – Link’s Awakening

Η κουκουβάγια – ή αλλιώς γλαύκα– παίζει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στο παιχνίδι. Όπως γνωρίζουμε από την λαϊκή παράδοση, οι κουκουβάγιες αποτελούν την προσωποποίηση της εσωτερικής μας κρίσης, σχετίζονται με την σοφία και την γνώση. Αυτή η πληροφορία έχει μεταβιβαστεί σε εμάς από την αρχαία Ελλάδα, μιας και επρόκειτο για το αγαπημένο πουλί της θεάς Αθηνάς και μετέπειτα το έμβλημά της.  Επομένως εφόσον η κουκουβάγια έστειλε αρχικά τον Link να ξυπνήσει το Wind Fish και τον καθοδηγεί πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαίνει πως αυτή είναι και η σωστή (λογική) επιλογή.

Nintendo Power & Link's Awakening
Nintendo Power – Owl Cover

Koholint Island

Η ύπαρξη του νησιού από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού μέχρι και το τελευταίο συμβολίζει την απομόνωση. Οι κάτοικοι είναι τελείως «κλειστοί», και δεν γνωρίζουν τίποτα πέρα από τον ωκεανό. Έπειτα από τις πρώτες συνομιλίες με τους ανθρώπους του νησιού, θα καταλάβετε πως «κάτι δεν πάει καλά».

Link's Awakening - Koholint Island
Koholint Island

Ακόμα παραπέρα στον συμβολισμό της μοναξιάς, μας πάει το αυγό στην κορυφή του Mt. Tameranch . Μάλιστα στα αγγλικά είναι γνωστή η έκφραση “breaking out of your shell.” Oυσιαστικά σημαίνει να βγαίνεις έξω από την ζώνη ασφαλείας σου, όποια και αν είναι αυτή. Στην περίπτωση του Link όμως αυτό σημαίνει να πολεμήσει όλους τους εφιάλτες και τους φόβους του οι οποίοι παίρνουν την μορφή τεράτων ακόμα και του Ganon.

Το Link’s Awakening ξεχωρίζει όχι μόνο για το εξαιρετικό gameplay του, αλλά γιατί καταφέρνει να συγκλονίσει όποιον το παίζει, όποιον καταφέρει να δει πίσω από τα γραφικά, και τα dungeons…Τερματίζοντας λοιπόν το παιχνίδι αναρωτιέσαι “ποια είναι η φύση του ανθρώπου”; Τι σημαίνει πραγματικότητα και τι όνειρο; Τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα είναι τρομερά δύσκολο να γεννηθούν, πόσο μάλλον παίζοντας ένα video-game το οποίο είναι επενδυμένο με χαρούμενη χροιά και διασκεδαστικά χαρακτηριστικά.

Link's Awakening
Link’s Awakening

Η θεωρία των πολλαπλών προσωπικοτήτων του Wind Fish

Μέσω μιας έρευνας που έγινε από τον Dr. Deidre Barrett στην ιατρική σχολή του Harvard, ήρθαν στο φως πολλά αποτελέσματα από σχετίζονται έμμεσα με το Link’s Awakening. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως οι άνθρωποι που πάσχουν από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας – παλιότερα γνωστή ως διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων- βιώνουν έντονους εφιάλτες. Για την ακρίβεια, τα όνειρά τους τα «ζουν» ως διαφορετικές προσωπικότητες και τα παρακολουθούν από διαφορετικές γωνίες. Κάθε προσωπικότητα ή κάθε «άλλος εαυτός» ενσαρκώνεται από διαφορετικούς χαρακτήρες. Θα μπορούσε άραγε κάτι τέτοιο να ισχύει και για το Wind Fish;

Link's Awakening - Wind Fish
Wind Fish – Game Boy

Όνειρο ζω…μην με ξυπνάτε τώρα

Τα όνειρά μας, και όλοι οι χαρακτήρες που συναντάμε στα όνειρά μας, προέρχονται από το υποσυνείδητό μας. Στην ουσία είναι εμείς. Εάν λάβουμε αυτό υπόψιν μας , τότε πρέπει να θεωρήσουμε πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Koholint Island. Στην ουσία ο Link δεν έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και προσωπικότητες, αλλά με διαφορετικά φάσματα του Wind Fish. Αυτό όμως μάλλον μας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε στην αρχή.

Link's Awakening
Link ναυαγός

Τελικά οι κάτοικοι του νησιού έχουν αυτογνωσία της κατάστασης ως διαφορετικές προσωποποιήσεις του ίδιου χαρακτήρα; Μήπως απλά είναι παραισθήσεις και προϊόντα φαντασίας του ονείρου του Wind Fish; Και τέλος έχουν συνείδηση;

Πιθανότατα να μην μπορέσουμε να έχουμε ποτέ σαφή απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα πάντως αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως υπάρχει δυνατότητα κάποιος με την θέλησή του να αποκτήσει συνείδηση στο όνειρο και να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Ωστόσο αυτό αφορά μόνο τον εαυτό του και όχι τις διάφορες εκδοχές του εαυτού του, που παρομοιάζονται ως άλλες οντότητες.

Link’s Awakening – Mementos

Tα όνειρα επηρεάζονται από τις αναμνήσεις αυτού που ονειρεύεται καθώς και από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Έτσι η παρουσία των Stalfos, των Dodongos και των Zoras δεν μας κάνουν εντύπωση. Το ίδιο συμβαίνει και με την Marin. Μπορεί να μην την έχει συναντήσει αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παραλληλίζεται με την πριγκίπισσα Zelda.

Link's Awakening
Peach Photo

Ωστόσο μέσα στο παιχνίδι θα συναντήσουμε πολλά αντικείμενα όπως το κουκλάκι Yoshi ή τη φωτογραφία της πριγκίπισσας Peach , τα οποία ο Link δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ζωή του. Επομένως πως μπόρεσε και τα έφερε στην μνήμη του; Πιθανότατα γιατί η πραγματικότητα που ζει ο Link δεν είναι δική του, αλλά του Wind Fish.

Link’s Awakening – Legacy

Σημασία ωστόσο έχει πως η Nintendo για ακόμη μία φορά κατάφερε να πρωτοπορήσει, να ρισκάρει και να μας δώσει ένα υπέροχο παιχνίδι τόσο για το Game Boy όσο και για το Nintendo Switch , δείχνοντας τον σεβασμό της και την αγάπη της για την σειρά “The Legend of Zelda”.

Παρακολουθήστε το trailer για να θυμηθείτε την μαγεία του Link’s Awakening:

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 4500 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4