Το κρυφό διαμάντι της Τρίτης – 02/02/21

Σίγουρα κάνοντας ζάπινγκ στην τηλεόραση βράδυ Κυριακής – και ενώ έχετε αφήσει το Nintendo Switch σας να φορτίσει λιγάκι- έχετε πέσει πάνω σε ταινίες τρόμου όπως το Poltergeist, ή το Stand by me. Αν είστε από τους γενναίους που τους αρέσουν τέτοιες ταινίες, τότε σίγουρα θα νιώσετε εξοικειωμένοι με το διαμάντι αυτής της εβδομάδας. Φυσικά ο λόγος γίνεται για το Oxenfree. Γιατί επιλέχθηκε απο την ομάδα των Nintenders; Θα μάθετε αμέσως…

Oxenfree

Scary Story

Το Oxenfree αντλεί όπως καταλάβατε την έμπνευσή του από τις κλασικές ταινίες τρόμου…και θίγει το θέμα της απομόνωσης τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Η ιστορία είναι η εξής: 5 έφηβοι μαζεύονται σε ένα νησί για να απολαύσουν το βράδυ τους, να πιούν μπύρες ( ζηλεύετε λίγο;) και να περάσουν καλά. Ένας τοπικός μύθος αναφέρει πως εάν “πειράξεις” την συχνότητα του ραδιοφώνου καταλλήλως, τότε θα ακούσεις μηνύματα από τα φαντάσματα του νησιού. Και φυσικά τα νεαρά παιδιά, πάνω στην τρέλα τους και στην άγνοια του κινδύνου θα προσπαθήσουν να δουν εάν ισχύει.

Who are you?

Τι θα συμβεί όμως όταν ο Alex και η παρέα του… Δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε πολλά για να μην χάσετε το ενδιαφέρον σας, ωστόσο μπορούμε να σας πούμε το εξής: όλα θα σκοτεινιάσουν. Σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε τα μυστήρια του νησιού – τα οποία περιλαμβάνουν τραγωδίες ακόμα και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να βρείτε τους φίλους σας προτού να είναι αργά.

…οι 90’s επιρροές…

Ακόμα δεν τραβήξαμε την προσοχή σας; Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για το “μεταφυσικό”, το “ανεξήγητο”. Όπως στις ταινίες τρόμου, έτσι αντίστοιχα και στο Oxenfree έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους αντικείμενο που θα σχετίζεται με τις μυστηριώδεις δυνάμεις. Θυμάστε το αναμαλλιασμένο μελαχρινό κοριτσάκι από το Ring που έβγαινε μέσα από την τηλεόραση κάθε φορά που έμπαινε η βιντεοκασέτα να παίξει; ( Για τους νέους η βιντεοκασέτα και το VHS τότε αντιστοιχούσε στο σημερινό Bluaray, 4K και δεν συμμαζεύεται). Κάπως έτσι λειτουργεί και στο παιχνίδι το ραδιόφωνο. Υπηρετεί τον σκοπό ενός προϊόντος “μαγείας” που συνδέει το πραγματικό με το μεταφυσικό.

Οι χαρακτήρες

Alex

Κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και μάλιστα εάν δεν γνωρίζαμε την ηλικία τους, πιθανότατα δεν θα μπορούσαμε να μαντέψουμε ότι πρόκειται για μαθητές. Επί της ουσίας, η Alex, την οποία ενσαρκώνει ο κάθε παίκτης παίζοντας το παιχνίδι, είναι αυτή η οποία θα δώσει ζωή στην υπόθεση και θα πλέξει τον μίτο της Αριάδνης , διότι όλα εξαρτώνται από τις επιλογές της /σας. Η αλήθεια είναι πως η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας σε τέτοια παιχνίδια δίνει μία γεύση ολοκλήρωσης και δύναμης. Και αυτό μας αρέσει…

Τι λατρέψαμε στο Oxenfree:

Εκπληκτικό art

Όλο το παιχνίδι έχει ένα άρτιο στυλ σχεδίασης και χρωμάτων. Σε όσους ασχολούνται με την ζωγραφική, σίγουρα θα σας θυμίσει αφηρημένες ακουαρέλες. Τα χρώματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα και όλο το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί από μία “απαλότητα”. Όπως λέμε και στα αγγλικά, είναι smooth. Τα πρόσωπα και τα τοπία είναι απλοϊκά αλλά διακατέχονται από μία χρωματική νηνεμία. Αυτό έρχεται σε μία ωραία αντίθεση με την σκληρότητα της υπόθεσης.

OxenFree Will

Radio

Όλο το παιχνίδι βασίζεται στις επιλογές. Όπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στο Oxenfree κάθε επιλογή που κάνουμε έχει και μία συνέπεια. Ο κάθε ένας από εμάς θα χαράξει το δικό του μονοπάτι σύμφωνα με όσα θα έχει διαλέξει.

“Μην αγχωθείτε εάν κάνατε κάποια επιλογή που μετανιώσατε. Το παιχνίδι δεν διαρκεί πάνω από 5 ώρες και έχει πολλά εναλλακτικά τέλη, επομένως στο επόμενο playthrough μπορείτε απλά να διαλέξετε κάτι άλλο.”

Εμείς σαν Nintenders σας προτείνουμε να απολαύσετε την ιστορία του και να επιλέγετε σύμφωνα με το ένστικτό σας. Διότι αυτό είναι και το νόημα σε αυτά τα παιχνίδια…να χαθείτε στην ιστορία τους και να ταξιδέψετε.

Ένα κλισέ καθόλου κλισέ

Oxenfree friends

Αν και οι developers αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν άπλετα όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τα θρίλερ του 80’ και του 90’, τα πάντα μοιάζουν πρωτότυπα και ευφάνταστα. Εάν δεν έχετε παίξει κάποιο αντίστοιχο παιχνίδι, σίγουρα θα σας φανεί ιδιαίτερο το gameplay με τις επιλογές στους διαλόγους. Ωστόσο η ιστορία του σίγουρα θα σας ταξιδέψει, αν και έχει ξαναειπωθεί σε ταινίες και παιχνίδια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το γεγονός όμως των επιλογών κάνει αυτό το πολυειπωμένο “παραμύθι” να μοιάζει καινούργιο και μοναδικό. Δίνει έμφαση στην φιλία και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων…Και αυτό τα λέει όλα.

Τι σημαίνει όμως η λέξη Oxenfree; Την έχετε ξανακούσει;

Oxenfree island

Προέρχεται από την φράση ” Olly olly oxen free“. Αυτό μεταφράζεται κάτι σαν το δικό μας “Φτου Φτου Ξελευθερία”. Στην ουσία χρησιμοποιείται από τα παιδιά όταν παίζουν κρυφτό, κυνηγητό ή τέτοιου είδους παιχνίδια. Σηματοδοτεί είτε το τέλος του παιχνιδιού, είτε ειδοποιεί τους υπόλοιπους παίκτες ότι είναι ελεύθεροι να βγούν από τις κρυψώνες τους χωρίς φόβο. Πιθανότατα η φράση να έχει μεταφερθεί έτσι σήμερα ώς παράφραση του “all ye, all ye outs in free “. Έχουν γίνει και γλωσσολογικές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν πως η φράση προέκυψε από την γερμανική εκδοχή της “alle alle Ochsen sind frei” . Από όπου και να γεννήθηκε, σημασία έχει ο λόγος που επιλέχθηκε για τον τίτλο του παιχνιδιού. Αλλά αυτό δεν θα σας το αποκαλύψουμε…να έχετε και λίγη αγωνία…

To παιχνίδι θα το βρείτε στο eShop στα 9,99 ευρώ αλλά πολύ συχνά βγαίνει και σε έκπτωση. Αξίζει στο 100% κάθε λεπτό του ευρώ και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Απολαύστε και το trailer του διαμαντιού της εβδομάδας…και θα μας θυμηθείτε:

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4300 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1 , Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6