To κρυφό διαμάντι της Τρίτης – 10/03/2021

Πόσα πράγματα αφήνουμε πίσω; Τι σημαίνει “θάνατος” και πως αποδίδεται μέσα από ένα υπέροχο παιχνίδι που παντρεύει τέλεια το 2D και το 3D; To “Ι Am Dead” είναι ένα puzzle-adventure παιχνίδι του Studio Hollow Ponds σε συνεργασία με την Annapurna το οποίο περιστρέφεται γύρω από τα αντικείμενα. Την σημασία τους, τον τρόπο που συνδεόμαστε μαζί τους συναισθηματικά καθώς και την αλλαγή τους ανάλογα με την οπτική γωνία – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Morrois
Morris – I am Dead

Τι σημαίνει αυτό ; Στο παιχνίδι θα αναλάβετε τον ρόλο ενός φαντάσματος. Μην τρομάζετε. Σκοπός είναι να περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη, ανάμεσα στους κατοίκους και να αναζητήσετε τις αναμνήσεις που κρύβουν τα αντικείμενα. Σε ποιον ανήκαν; Πόσες στιγμές κρύβουν μέσα τους;

You are dead

Θα παίξετε το παιχνίδι ως ο Morris, ένας φροντιστής ενός μουσείου σε ένα μικρό νησάκι. Ποιες δυνάμεις έχετε; Μπορείτε εύκολα να βουτήξετε μέσα στις αναμνήσεις και ταυτόχρονα να “βλέπετε” μέσα στα αντικείμενα – με κάποιου είδους X-ray. Το νησί ταυτόχρονα «φιλοξενεί» ένα ηφαίστειο το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Θα καταφέρει ο Morris να σώσει το νησί; Τι εκπλήξεις κρύβουν οι κάτοικοί του;

I Am Dead
I Am Dead – The Island

Mementos

Το I Am Dead είναι βασισμένο στον τρόπο με τον οποίο θα εξερευνήσετε το νησί και τα αντικείμενα. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί περίεργο αλλά πιστέψτε μας, είναι μοναδική εμπειρία. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάμερα και το γεγονός πως μπορείτε απλά να υπάρχετε και να παρατηρείτε την ζωή στο νησί είναι απελευθερωτικός.

I Am Dead
I Am Dead – Town

Μερικές φορές θα βρίσκεται χρήσιμα αντικείμενα για την εξέλιξη της ιστορίας τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να τα σκανάρετε. Άλλες φορές απλά θα το κάνετε από περιέργεια. Το gameplay αν και είναι αρκετά γραμμικό, αφήνει μία παιχνιδιάρικη επίγευση η οποία σίγουρα το κάνει να ξεχωρίζει.

Συνέντευξη με ένα φάντασμα

Το νησάκι στο οποίο παίζεται χωρίζετε σε διαφορετικές περιοχές – τον χώρο του camping, την παραλία, τον φάρο που έχει «ανακαινιστεί» και πλέον χρησιμοποιείται για μαθήματα yoga κ.τ.λ. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές έχει το δικό της φάντασμα, το οποίο θα κρίνει ο Morris ένα μπορεί να γίνει ο νέος προστάτης του νησιού. Πρέπει λοιπόν να μιλήσετε με τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε κάποιου είδους επαφή μαζί του και να εντοπίσετε τα αντικείμενα που συνδέονται με αυτό ώστε να το καλέσετε. Τελικά δεν είναι εύκολο το να είσαι φάντασμα, σωστά;

I Am Dead - yoga
I Am Dead – Yoga

Dead-ilicious

Το παιχνίδι με έναν πολύ καλλιτεχνικό τρόπο παρουσιάζει τον θάνατο σαν μία κατάσταση μεταβατική αλλά όχι στενάχωρη. Το κάθε φάντασμα έχει προσωπικότητα, διατηρεί τον χαρακτήρα του και δεν χάνεται στο παρελθόν. Όπως ακριβώς όλοι οι άνθρωποι που έχουν «φύγει» από κοντά μας στην ουσία ζουν μέσα από τις αναμνήσεις και τις σκέψεις μας για πάντα. Αυτό το μήνυμα προσπαθεί να μας περάσει και το I Am Dead. Η αίσθηση που θα σας αφήσει είναι γλυκόπικρη, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα διαμάντι το οποίο δεν πρέπει να χάσετε.

Τι λατρέψαμε στο “I Am Dead”

I Am Dead
I Am Dead – People
  • Εκπληκτικό art με “λακωνικές” πινελιές και έντονα χρώματα
  • Εντυπωσιακή ιστορία και ιδέα
  • Πρωτότυπο gameplay
  • Απελευθερωτικό και χαλαρό ύφος αν και θίγει ένα πολύ δύσκολο θέμα

Το I Am Dead θα το βρείτε στο eShop με 16,99 ευρώ.

Απολαύστε παρακάτω το trailer του παιχνιδιού και αφεθείτε στον πανέμορφο κόσμο του:

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4500 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2