Το κρυφό διαμάντι της Τρίτης 23/2/2021

Μία πανδαισία χρωμάτων, ένας χείμαρρος συναισθημάτων αλλά κυρίως μία γροθιά ενάντια στα τετριμμένα…αυτό είναι το διαμαντάκι της εβδομάδας και ακούει στο όνομα “Gris”. Μακάρι να μπορούσαμε να σας μεταφέρουμε συγγραφικά στον απόλυτο βαθμό την αξία και την εκπληκτική σύνθεση αυτού του παιχνιδιού, όμως είναι αδύνατον. Όπως και στο παιχνίδι οι λέξεις υστερούν μπροστά στα συναισθήματα…ωστόσο εμείς κάναμε μία προσπάθεια και ελπίζουμε να τα καταφέραμε…Ας ταξιδέψουμε μαζί λοιπόν στον κόσμο του Gris…

Gris intro

One of a kind

Παρόλο που φαινομενικά το Gris πρόκειται για ένα απλό indie παιχνίδι, επί της ουσίας καταφέρνει να ξεπεράσει πολλά παιχνίδια ακόμα και ΑΑΑ τίτλους. Και μάλιστα ο τρόπος που το κάνει είναι ιδιαίτερος, ξεχωριστός και κομψός. Θίγει το θέμα διαχείρισης του θυμού, της οργής, της μοναξιάς, του φόβου και του θρήνου. Αν και η πρωταγωνίστρια καθ΄ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν μιλάει, ως παίκτης ακούς καθαρά αυτά που νιώθει.

Μην περιμένετε να εκπλαγείτε από τους γρίφους ή από το gameplay. Είναι απλό, γραμμικό και οι γρίφοι του σχετικά εύκολοι. Όμως ο τρόπος αφήγησης είναι μαγευτικός. Χάνεσαι στον κόσμο του, στους συμβολισμούς του και στην απαράμιλλη ομορφιά του. Δεν θα σας αποκαλύψουμε όμως περισσότερα διότι δεν θέλουμε να “σπιλώσουμε” την πρώτη σας επαφή με το παιχνίδι…

Gris

Ωδή στην Τέχνη

Eνα παιχνίδι σαν το Gris για να έρθει στην ζωή και στις κονσόλες μας φυσικά απαιτεί πολλή δουλειά και ταλέντο. Σχεδιάστηκε από το ισπανικό studio Nomada. Ο artist Conrad Roset, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το υπέροχο στυλ του παιχνιδιού. Το να ακολουθήσουν όμως οι game developers αυτή την καλλιτεχνική ιδέα αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον και συνάμα δύσκολο. Ήταν μία πρόκληση. Γιατί έπρεπε η τέχνη να αποδοθεί ως κάτι συνεχώς μεταβαλλόμενο, σαν μία ακουαρέλλα που ξεχύνονται τα χρώματά της έξω απο το σχέδιο και αλλάζει συνέχεια. Αυτό μπορείτε να το δείτε παίζοντας, όπου όσο προχωράτε την εκάστοτε πίστα, αυτή αλλάζει.

Gris stage

Ισορροπία

Roger Mendoza, co-founder της Nomada εξηγεί:

Ο κεντρικός χαρακτήρας πέρασε από πολλά στάδια και αλλαγές. Αρχικά ήταν πιο περίπλοκος και σκοπός μας ήταν να δείξουμε τα χρώματα να ξετυλίγονται επάνω στο φόρεμά της. Όμως αποφασίσαμε να μην το κάνουμε για δύο λόγους. Δεν θα δούλευε καλά με τα extreme zoom outs, τα οποία γίνονται συχνά και θα ήταν τρομερά δύσκολο και χρονοβόρο να φτιάξουμε το animation.”

Roger Mendoza

Επιπλέον αναφέρει πως έπρεπε να βρουν την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο ο παίκτης κατανοεί το παιχνίδι και στην εμφάνισή του. Διότι σκεφτείτε: πόσα storytelling παιχνίδια ξέρετε τα οποία δεν έχουν καθόλου λόγια;  

stage Gris

Τα ενυδρεία Iwagumi

Όπως προαναφέραμε ένα από τα πιο ξεχωριστά  στοιχεία του Gris είναι ότι η πίστα μεταβάλλεται και αλλάζει όσο περπατάς. Όλα είναι άδεια, άτονα στιγματισμένα από το γκρι χρώμα. Όμως η πρωταγωνίστρια δίνει ζωή σε όλα…αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι προς το τέλος του σφύζει από ζωντάνια…στην αρχή όμως; Πως μπορεί να συνδυαστεί η έννοια της μοναξιάς και του κενού με ένα “γεμάτο” και πανέμορφο τοπίο; Τα ενυδρεία Iwagumi, τα οποία αποτέλεσαν και μία από τις πιο σημαντικές εμπνεύσεις, ήταν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

gris

Η λέξη Iwagumi (岩組) προέρχεται από την ιαπωνικό σύμπλεγμα λέξεων που σημαίνει “rock formation” και αναφέρεται σε μία διάταξη όπου οι πέτρες έχουν τον κεντρικό ρόλο. Σε αυτού του τύπου ενυδρεία λοιπόν (Iwagumi), κάθε πέτρα έχει το όνομά της, την θέση της και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Οι πέτρες παρέχουν έναν ιδιαίτερο σχηματισμό εντός του ενυδρείου και συμβάλλουν στην τυπική γεωμετρία κατά την οποία μία πέτρα είναι η μεγάλη κεντρική και την περικυκλώνουν δυο μικρότερες.

Iwagumi

Αλλες πηγές έμπνευσης για τα περιβάλλοντα και τα τοπία αποτέλεσαν οικοδομικά συγκροτήματα που βρίσκονται στην Ινδία και στην Βενετία, περιοχές και ερείπια που υπάρχουν στο παιχνίδι Shadow of the Colossus, η πόλη του Naboo από το Star Wars: The Phantom Menace.

Παρακάτω απολαύστε μερικές εικόνες από τα αρχικά concept-art του παιχνιδιού:

Gris-
Unused Moth
Deer
Bird

Τι σημαίνει Gris

Αν και η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, η λέξη Gris είτε αναφέρεται στο όνομα της πρωταγωνίστριας είτε αναφέρεται στο χρώμα “γκρι”. (Στα ισπανικά Gris σημαίνει γκρι). Δεν θα μας έκανε εντύπωση αφού όλες οι πίστες στην αρχή είναι βαμμένες με γκρι χρώμα.

A masterpiece

A masterpiece

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα indie να εκφράζει απόλυτα τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων και να εξιστορεί την συναισθηματική αγωνία έπειτα από κάποια δυνατά συμβάντα. Όλοι μας έχουμε περάσει κάτι που μας στέρησε το χαμόγελο ή ακόμα μας τραυμάτισε ψυχολογικά.

Το Gris βοηθάει όσους βιώνουν μία τέτοια κατάσταση να την ξεπεράσουν γιατί με έναν μαγικό τρόπο απορροφάει την θλίψη και αποπνέει κατανόηση, την οποία πολλοί άνθρωποι αναζητούν. Από την άλλη δείχνει σε όσους δεν έχουν δύσκολα ή στενάχωρα βιώματα πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να χαμογελάει και με προσπάθεια μπορεί να ξαναφέρει τα χρώματα και την ευτυχία στην ζωή του. Θα βρείτε το Gris στο eShop σε έκπτωση με μόνο 6,79 ευρώ… Για μας ωστόσο, αυτό που προσφέρει είναι ανεκτίμητο.

Gris-Trailer:

Credits: The Verge, Forbes

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4400 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.