Wednesday, June 26, 2024
Reviews

Disney Illusion Island – Review

Disney Illusion Island

Κάθε ιστορία της Disney χαρακτηρίζεται από μία ιδιαιτερότητα. Μια μαγεία που κρύβεται πίσω από κάθε καρέ. Ιδιαίτερα όταν αυτή η ιστορία έχει ως ήρωες τους πιο κλασσικούς και αγαπημένους χαρακτήρες της. Το ίδιο ισχύει και για την ιστορία που μας αφηγείται η Dlala Studios μέσω του Disney Illusion Island.

To Disney Illusion Island είναι ένας metroidvania τίτλος, που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch. Κατά τη διάρκεια του μας ταξιδεύει στον κόσμο του Monoth, παρέα με την αγαπημένη τετράδα της Disney. Tους Mickey, Miney, Donald και Goofy. Η περιπέτεια μας ξεκινά με τους ήρωες μας να λαμβάνουν από μία ύποπτη πρόσκληση για πικ-νικ, σε ένα παράξενο μέρος. Όταν αντιλαμβάνονται ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν ο αποστολέας, εμφανίζεται ο Toku που εξηγεί ότι χρειάζεται την βοήθεια τους. Κι έτσι ξεκινάει η περιπέτεια μας.

Πριν ξεκινήσουμε μπορούμε να διαλέξουμε τον αριθμό τον παικτών, καθώς το παιχνίδι εκτός από single player διαθέτει και co-op για 2-4 παίκτες. Έπειτα διαλέγουμε τον χαρακτήρα μας και το επίπεδο δυσκολίας. Όσον αφορά το τελευταίο, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Στην ουσία επιλέγουμε το πόση ζωή θα έχει ο κάθε παίκτης, ενώ υπάρχει και η επιλογή να είναι άτρωτος.

Άριστη παρουσίαση

Από την πρώτη στιγμή είναι εμφανές ότι πίσω από την δημιουργία του παιχνιδιού, βρίσκονται άνθρωποι που αγαπούν την “πρώτη ύλη” που τους δόθηκε. Κάθε πτυχή του τίτλου που αφορά την παρουσίαση, είναι απολαυστική. Τα περιβάλλοντα, αν και πρωτότυπα, μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο επεισόδιο των τηλεοπτικών σειρών, η από κάποιο κόμικ. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα animations των ηρώων μας. Είτε πρόκειται για το τρέξιμο που για κάθε έναν τους είναι και λίγο διαφορετικό. Είτε για ένα animation που πολλοί παίκτες μπορεί να μη δουν ποτέ. Όπως για παράδειγμα ένα του αγαπημένου μου Donald, που κάποια στιγμή που τυχαία τον άφησα στάσιμο για αρκετή ώρα, κοκκίνησε από τα νεύρα του και χρειάστηκε να ρίξει νερό στον εαυτό του για να ηρεμήσει.

Ακόμη και τα upgrades που αποκτούν στην πορεία έχουν ξεχωριστή εμφάνιση για κάθε ήρωα. Αυτό βέβαια αφορά αποκλειστικά το οπτικό κομμάτι και δεν αλλάζει κάτι στο gameplay. Είναι όμως μια ωραία λεπτομέρεια που διαφοροποιεί λίγο τους χαρακτήρες μας.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει επίσης και σε ότι αφορά τον ήχο. Τα κομμάτια που θα ακούσετε έχουν ηχογραφηθεί από πλήρη ορχήστρα και είναι κι αυτά πιστά στο κλασσικό ύφος που έχουμε συνηθίσει. Καθώς εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στα εφέ που ακούγονται καθώς μετακινούμαστε στον κόσμο του Monoth. Το μοναδικό παράπονο που έχω σε αυτό το κομμάτι είναι ότι τα voice-overs παρότι είναι εξαιρετικά στη διάρκεια των cut-scenes, δεν υπάρχουν στους in-game διαλόγους που περιορίζονται σε κείμενο.

Gameplay

Δυστυχώς η άρτια εικόνα που δημιουργεί ο τίτλος από όσα προανέφερα δεν συνεχίζεται όταν παίρνουμε τον έλεγχο του χαρακτήρα μας. Στην προσπάθεια του να γίνει πιο προσβάσιμος σε νεότερο κοινό έχει απλοποιήσει υπερβολικά την φόρμουλα. Ειδικά στο πρώτο δίωρο που πέρασα με το παιχνίδι, ένιωθα σαν να έπαιζα ένα μακροσκελές tutorial.

Από τον τίτλο απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε μορφή μάχης. Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς που συναντάμε είναι να τους αποφύγουμε. Ακόμη και στα λιγοστά boss fights που θα συναντήσετε, η μάχη είναι μερικές συνεχόμενες σεκάνς από platforming.

Αυτό ίσως να μην είχε ιδιαίτερη σημασία, μιας και μιλάμε για έναν family-friendly τίτλο, αν τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα στο platforming. Που παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακό, δεν καινοτομεί πουθενά και δεν προσφέρει κάτι πέρα απο τα απολύτως απαραίτητα. Υπάρχει φυσικά κάποια βελτίωση με κάθε νέο upgrade, αλλά ποτέ δεν φτάνει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σε αυτό δεν βοηθά η υπερβολικά ανάλαφρη κίνηση του χαρακτήρα που επιτρέπει να διορθώνουμε πολύ εύκολα τυχών λάθη. Όπως και τα checkpoint που εκτός του ότι βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, δεν υπάρχει και κάποια “ποινή” για τον παίκτη όταν χρειάζεται να επιστρέψει σε αυτά. Αν για παράδειγμα θέλετε να μαζέψετε ένα collectible και αμέσως αφού το πάρετε πέσετε και χάσετε την τελευταία σας καρδιά, στην επιστροφή σας στο checkpoint το collectible θα έχει μετρήσει κανονικά.

Disney Illusion Island Screen11

Ιδανικό για παιδιά ή αρχάριους στο είδος

Βέβαια όλα αυτά μπορούν να γίνουν λιγότερο ή και καθόλου ενοχλητικά αν κοιτάξουμε τον τίτλο από άλλη σκοπιά. Όπως για παράδειγμα ενός αρχάριου στα metroidvania η ακόμη και ενός παιδιού. Εκεί τόσο η μικρή δυσκολία, όσο και τα εργαλεία που μας δίνονται όταν παίζουμε σε co-op μπορούν να κάνουν την εμπειρία πολύ πιο ευχάριστη. Αν για παράδειγμα φτάσετε σε ένα σημείο που ο συμπαίκτης σας δεν μπορεί, έχετε τη δυνατότητα να του ρίξετε ένα σκοινί για να ανέβει. Μπορείτε επίσης να κάνετε αγκαλιά με τους χαρακτήρες σας για να αποκτήσετε και οι δύο έξτρα καρδιές, ή να βοηθήσετε τον συμπαίκτη σας να κάνει ένα μεγαλύτερο άλμα.

Σύνοψη

Το πανέμορφο εικαστικό του τίτλου, πλαισιώνεται από gameplay που κάνει τα απολύτως απαραίτητα και δεν καινοτομεί πουθενά. Παρόλα αυτά μπορεί να σας προσφέρει δύο-τρία ευχάριστα απογεύματα. Ειδικά αν παιχτεί σε co-op. Επίσης αν είστε fan του Mickey και των φίλων του, είναι βέβαιο πως το Disney Illusion Island θα σας φέρει αρκετά χαμόγελα μέχρι να δείτε τα credits του.

Θετικά
  • Υπέροχα εικαστικά
  • Εξαιρετική δουλειά στον ήχο
  • Ιδανικό για co-op
Αρνητικά
  • Υπερβολικά απλοϊκό gameplay
  • Πολύ χαμηλό επίπεδο δυσκολίας

Info

  • Release Date: July 28, 2023
  • No. of players: Single System (1-4)
  • Genre: Action, Adventure, Multiplayer, Platformer
  • Publisher: Disney Electronic Content
  • Game file size: 6.6 GB

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 6400 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Αφήστε ένα σχόλιο!