Wednesday, July 24, 2024
Reviews

CrossCode – Nintendo Switch Review

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να μη μετρά πολλά χρόνια ζωής, ειδικά αν συγκριθεί με άλλους τομείς ψυχαγωγίας, αλλά παρουσιάζει μια τρομερή εξέλιξη, που την κατατάσσει πλέον στις πρώτες θέσεις από πλευράς τζίρου παγκοσμίως.

Ο τρόπος που αναπτύσσονται τα βιντεοπαιχνίδια στις μέρες μας έχει επίσης εξελιχθεί. Είναι σύνηθες πλέον μεγάλα στούντιο να ετοιμάζουν ΑΑΑ τίτλους με τεράστιες ομάδες και budget. Με την εξάπλωση του Internet όμως και τους εναλλακτικούς τρόπους κυκλοφορίας και χρηματοδότησης βιντεοπαιχνιδιών, βλέπουμε συχνά μικρές ομάδες που δημιουργούν παιχνίδια μικρότερου προϋπολογισμού μεν αλλά αντίστοιχου επιπέδου με αυτά που κυκλοφορούν από εταιρείες κολοσσούς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Radical Fish Games, ένα μικρό γερμανικό studio 9 ατόμων που ξεκίνησε την ανάπτυξη του RPG CrossCode το 2012. Τρία χρόνια αργότερα, το στούντιο αναζήτησε χρηματοδότηση για το project του στο Indiegogo με μεγάλη επιτυχία. Το CrossCode παρέμεινε σε Early Access Beta για τα επόμενα τρία χρόνια, με την Radical Fish Games να συγκεντρώνει συνεχώς σχόλια και παρατηρήσεις από τους backers και testers του παιχνιδιού. Τελικά προχωράει στην κυκλοφορία του το 2018 για PC, MAC και Linux. Το 2020 το CrossCode βρήκε το δρόμο του και στις κονσόλες καθώς θα κυκλοφορήσει στις 09 Ιουλίου για PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την έκδοση για το Switch αυτού του πολύ ιδιαίτερου, retro style 2D action RPG.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μετά από μια σύντομη δραματική εισαγωγή, ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού η Lea, ξυπνά χωρίς μνήμη πάνω σε ένα εμπορικό πλοίο, το M.S Solar όπου μια ομάδα επιστημόνων και στρατιωτικών της εξηγούν την κατάσταση της. Η Lea μαθαίνει ότι δεν είναι άνθρωπος αλλά Avatar, δηλαδή χαρακτήρας ενός βιντεοπαιχνίδιου, που δεν ελέγχεται από παίκτη. Το Massive Multiplayer Online RPG παιχνίδι λέγεται CrossWorlds και πρέπει να το ολοκληρώσει για να βρει ξανά την μνήμη της. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του CrossWorlds είναι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό MMORPG αλλά για ένα πραγματικό περιβάλλον σε ένα απομονωμένο νησί στο οποίο οι χρήστες χειρίζονται τους χαρακτήρες τους και μπορούν να νιώσουν ό,τι και αυτοί. H Lea δε μπορεί να μιλήσει λόγω ενός τεχνικού προβλήματος και πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της στο CrossWorlds χωρίς οι υπόλοιποι παίκτες να αντιληφθούν το ότι είναι μια οντότητα χωρίς χειριστή.

Η Lea εκπαιδεύεται στο M.S Solar για να μάθει τον χειρισμό του class της και το σύστημα μάχης του παιχνιδιού, μια επίθεση ομως από έναν άλλο χαρακτήρα θα αναγκάσει τον καπετάνιο του σκάφους να κατευθυνθεί προς την εισαγωγική τοποθεσία του CrossWorlds και την αποβιβάζει. Πλέον είστε μόνοι σας, με ένα χαρακτήρα που δε γνωρίζει το παρελθόν του, δε μπορεί να μιλήσει, έχοντας σαν σκοπό να ολοκληρώσετε το παιχνίδι και να μάθετε την ιστορία σας.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το CrossCode, είναι ένα sci fi action 2D RPG, εμπνευσμένο από την εποχή των πολύ επιτυχημένων αντίστοιχων παιχνιδιών του SNES. Το βάθος του κόσμου και ο σχεδιασμός του συστήματος μάχης, όπως έχουν αναφέρει και οι developers, είναι βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στη θρυλική σειρά της Square, Mana ή Seiken Densetsu, όπως είναι γνωστή στην Ιαπωνία.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία character classes με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το σύστημα μάχης μπορεί να ξεκινά απλό, αλλά εξελίσσεται συνεχώς όσο προχωράτε στο παιχνίδι προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού που θα κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που θεωρείται από τα πιο δυνατά χαρτιά του CrossCode, αφού δεν κουράζει τον παίκτη με πολύπλοκα συστήματα και συνεχώς τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο του.

Η Lea που χειρίζεστε είναι Spheromancer που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές «σφαίρες» ή μπάλες, όπως χαρακτηρίζονται στο παιχνίδι, για να πετύχει τους εχθρούς της από απόστασή. Βέβαια είναι οπλισμένη και με δύο σπαθιά για μάχες σώμα με σώμα.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία για να σκοτώσετε τους εχθρούς σας ενώ υπάρχουν και πολλοί combo συνδυασμοί για έξτρα damage. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην πορεία του παιχνιδιού θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε διαθέσιμο πλήκτρο του Switch ώστε να εκτελέσετε όλα τα πιθανά combos και special attacks της Lea. Παράλληλα, το χτίσιμο του χαρακτήρα σας γίνεται μέσω ενός πολύ λεπτομερούς Skill Tree που προσφέρει αμέτρητες επιλογές και διαφορετικά paths.

Ο κόσμος του CrossCode είναι πολύ πλούσιος σε περιεχόμενο, γεμάτος ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τοποθεσίες που αναπτύσσουν την ιστορία του παιχνιδιού, αλλά και μεγάλη ποικιλία side quests. Συνολικά, το main story του CrossCode χρειάζεται παραπάνω από 60 ώρες για να ολοκληρωθεί ενώ αν επιλέξετε να ολοκληρώσετε όλες τις αποστολές, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε πάνω από 70 ώρες. Πολλοί διάλογοι και αρκετές αποστολές αποτελούν αναφορές και σε άλλα διάσημα RPG franchises, οπότε συχνά πυκνά αυτό που θα κληθείτε να ολοκληρώσετε θα σας θυμίσει όμορφες στιγμές άλλων παιχνιδιών.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Όλος ο σχεδιασμός του κόσμου και των χαρακτήρων είναι βασισμένος σε Pixel art αλλά με σύγχρονες πινελιές και μεγάλη λεπτομέρεια. Η οπτική του παιχνιδιού θυμίζει αυτή του Secret of Mana στο SNES αλλά και των υπολοίπων παιχνιδιών της 16bit εποχής της Square. Οι τοποθεσίες είναι πολύ λεπτομερείς ενώ τα animations των χαρακτήρων είναι πλούσια και μοναδικά για κάθε χαρακτήρα, αποφεύγοντας την κουραστική επανάληψη.  Τα γραφικά παραμένουν εξαιρετικά λεπτομερή και σε handheld mode αν και για να δείτε την ποιότητα του σχεδιασμού σε όλο της το εύρος θα χρειαστεί να παίξετε το παιχνίδι σε docked mode.

Η λεπτομέρεια αυτή των γραφικών, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί και το μοναδικό πρόβλημα της έκδοσης του Switch. Σε πολυσύχναστα μέρη, κυρίως μέσα σε πόλεις, παρατηρούνται frame drops κάτι που δείχνει την αδυναμία μιας μικρής ομάδας developers να επιτύχουν το optimization των γραφικών στην κονσόλα της Nintendo. Ευτυχώς, το πρόβλημα αυτό δεν παρατηρείται κατά τη διάρκεια των μαχών, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο θέμα καθώς συνήθως έχετε να αντιμετωπίσετε αρκετούς εχθρούς. Τα εφέ στις μάχες, είναι επίσης εντυπωσιακά για pixel art σχεδιασμό ενώ είναι διαφορετικά για κάθε combo ή special attack.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η μικρή ομάδα της Radical Fish Games κατάφερε να επιτύχει στον ιδιαίτερα δύσκολο τομέα των action RPGs με την κυκλοφορία ενός τίτλου με πλούσιο κόσμο, βαθύ σύστημα μάχης και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών έχουν να μάθουν πολλά από το CrossCode, αλλά πρέπει κυρίως να δουν τι έκανε η Radical Fish Games διαφορετικά από αυτούς. Η Early Access Beta του CrossCode, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στην ομάδα ανάπτυξης για το τι πρέπει να αλλαχθεί ή να βελτιωθεί και αυτοί δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να ακούσουν το κοινό τους. Σε μια αγορά που όλο και περισσότερα ΑΑΑ studio επιλέγουν τον δρόμο της μυστικοπάθειας κατά την ανάπτυξη των franchises και ανακυκλώνουν ίδιες ιδέες διαρκώς, ο τομέας των indie παιχνιδιών έρχεται για άλλη μια φορά να καινοτομήσει.

Το CrossCode θα κυκλοφορήσει και σε physical μορφή μέσα στο Q3 του 2020. Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζεται μια απλή physical έκδοση από την ININ Games που θα κυκλοφορήσει μαζικά και μια limited από την Strictly Limited Games, με πλούσια extras όπως steel book, κ.α. Τις εκδόσεις αυτές μπορείτε να τις προ-παραγγείλετε εδώ.


+ Ενδιαφέρουσα ιστορία.
+ Εξαιρετικό σύστημα μάχης.
+ Λεπτομερή, καλοσχεδιασμένα γραφικά

– Συχνά Frame drops μέσα στις πόλεις.  

Score: 9/10

Tested on: Nintendo Switch

Developer: Radical Fish Games

Publisher: ININ Games

Available for: Nintendo Switch

Release date: 09-07-2020

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

One thought on “CrossCode – Nintendo Switch Review

  • Νίκος Πλιάτσικας

    Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό review για το παιχνίδι, μπράβο για τη καλή δουλειά!

    Reply

Αφήστε ένα σχόλιο!