Sunday, May 19, 2024
Guides

Guide: Καθαρισμός και αλλαγή Thermal Paste

Στον παρακάτω οδηγό θα δείτε τα βήματα αποσυναρμολόγησης του Nintendo Switch. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε καθαρισμό του συστήματος ψύξης, αλλαγή της Thermal Paste ακόμα και αντικατάσταση του microSD reader ή άλλων εξαρτημάτων.

Ας ξεκινήσουμε
Προσοχή δε φέρουμε καμία ευθύνη σε περίπτωση βλάβης.

Όπως όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές έτσι και το Nintendo Switch έχει σύστημα ψύξης για τον επεξεργαστή του. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου αυτό σκονίζετε. Επίσης, η Thermal Paste θα σκληρύνει χάνοντας τις αρχικές θερμοαγώγιμες ιδιότητες της.

Προτού ξεκινήσουμε τις εργασίες θα πρέπει να έχουμε τα παρακάτω εργαλεία.

 1. Κατσαβίδι Philips PH +2.0.
 2. Κατσαβίδι Triwing 00.
 3. Πένα από κιθάρα ή το ειδικό πράσινο Tool.
 4. Ισοπροπυλική αλκοόλη.
 5. Pom Pon (δίσκοι ντεμακιγιάζ από τη σύζυγο).
 6. Thermal Paste.
 7. Υπομονή.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε απενεργοποίηση (Power-Off) του Nintendo Switch. Μετά αφαιρούμε microSD, Joy-Cons και Game Cartridge.

4 screws Triwing Y00

Με το Triwing Y00 αφαιρούμε τις τέσσερις βίδες που έχουμε σημαδέψει στην παραπάνω εικόνα.

Card Reader screw

Σηκώνουμε το Kickstand και αφαιρούμε τη βίδα με το Philips +2.0. Προσοχή αυτή η βίδα είναι πιο ”κοντή” από τις υπόλοιπες.

Fan screw

Στο επάνω μέρος του Switch αφαιρούμε με το Philips +2.0 τη μαρκαρισμένη βίδα.

type-C screws

Στο κάτω μέρος δεξιά και αριστερά της type-C θύρας αφαιρούμε τις δύο μαρκαρισμένες βίδες επίσης με το Philips +2.0.

Joy-con screws

Αφαιρούμε και από τις δύο πλευρές των Joy-Con slide συνολικά δέκα βίδες. Προσοχή αυτές οι βίδες έχουν πιο ”φαρδύ” κεφάλι. Philips +2.0 και εδώ.

Φτάνοντας στο εσωτερικό

more screws
Η βίδα με το πράσινο τετράγωνο συγκρατεί το microSD card reader.

Αφαιρούμε και τις εφτά Philips βίδες καθώς και το αυτοκόλλητο σφουγγάρι πάνω από το πράσινο τετράγωνο.

Card Reader connection

Αποσυνδέουμε με προσοχή το Card Reader. Το κούμπωμα είναι τύπου “LEGO“. Τώρα μπορούμε να ανασηκώσουμε το RF Shield (μεταλλική πλάκα).

Φτάνοντας στην καρδιά του Nintendo Switch

Cooler screws and old thermal paste

Φτάσαμε στο εσωτερικό του Nintendo Switch μας. Από αυτό το σημείο μπορούμε να επιδιορθώσουμε αρκετές βλάβες.

 • Αλλαγή ενός εκ των Slider σε περίπτωση που δε φορτίζουν τα Joy-Cons ή δεν υπάρχει επαφή με την κονσόλα.(αφού πρώτα επιβεβαιώσουμε ότι δε φταίνε τα controller).
 • Αντικατάσταση μπαταρίας.
 • Αλλαγή του Cartridge reader.
 • Αντικατάσταση των ηχείων.
 • Αλλαγή θύρας type-C. (απαιτεί γνώσεις συγκόλλησης).
 • Αντικατάσταση fan σε περίπτωση που έχει καεί.

Ας συνεχίσουμε όμως την εργασία καθαρισμού και αλλαγής Thermal Paste. Αφαιρούμε με το Philips κατσαβίδι μας, τις τρεις επισημασμένες βίδες της παραπάνω φωτογραφίας. Πρώτα ”λασκάρουμε” ελαφρός και τις τρεις βίδες. Μετά με μία δεύτερη περασιά αφαιρούμε τις βίδες. Προβαίνουμε σε αυτές τις κινήσεις για να μην παραμορφωθεί η βάση του Heat-Pipe. Επίσης, αφαιρούμε τα δύο μαύρα αυτοκόλλητα αφρώδες ή τα κόβουμε με προσοχή.

Old Thermal Paste

Κατά την αφαίρεση της ψήκτρας προσέχουμε να μη στραβώσει, να μη ραγίσουμε τις γρίλιες και να μην κόψουμε τα καλώδια του δεξιού ηχείου.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά.

Cleaning tools for old thermal paste

Καθαρίζουμε προσεκτικά και επιμελώς. Αφαιρούμε όλες τις σκόνες και τα υπολείμματά τις παλιάς Thermal Paste. Είναι ευκαιρία με ένα πινέλο να καθαρίσουμε και το fan από τυχόν σκόνες και χνούδια. Βρέχουμε με Ισοπροπυλική αλκοόλη τα Pom Pon (της συζύγου) για να αφαιρέσουμε όλα τα ίχνη της παλιάς πάστας.

Clean cooling system from old thermal paste
Πρέπει να καθαριστεί όλη η παλιά Thermal Paste.

Τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας και αποκατάσταση

New Thermal Paste

Τοποθετούμε την καινούργια θερμοαγώγιμη πάστα στο κέντρο του χάλκινου τετραγώνου. Δε θέλουμε να βάλουμε μεγάλη ποσότητα αλλά ούτε και μικρή. Το ιδανικό συνολικό υλικό πρέπει να είναι ίσο με δυο τρεις φακές. Για τους ”μερακλήδες” μπορείτε να απλώσετε την πάστα με μία κάρτα από supermarket σε όλο το τετράγωνο αρκεί να υπάρχει παντού ίση ποσότητα.

Υπάρχουν οδηγοί οι οποίοι προτείνουν την αφαίρεση του χάλκινου αυτοκόλλητου για καλύτερες επιδόσεις στην ψύξη. Προσωπικά επειδή ουδέποτε αντιμετώπισα πρόβλημα ψύξης προτίμησα να παραμείνω στον αρχικό σχεδιασμό.

Επανατοποθετούμε την ψήκτρα. Με προσοχή πάντα στις γρίλιες γιατί είναι εύθραυστες και στα καλώδια του ηχείου. Όταν βιδώσουμε ξανά τις τρεις βίδες που τη συγκρατούν, πρώτα θα περάσουμε όλες τις βίδες ΧΩΡΙΣ να σφίξουμε , αλλά μαζεύοντας τα ”μπόσικα”. Μετά με μια δεύτερη περασιά σφίγγουμε και τις τρεις βίδες. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να εξασφαλιστεί ίση πίεση στον επεξεργαστή μας από το σύστημα ψύξης.

New Thermal Paste

Εφαρμόζουμε Thermal Paste και στο πάνω μέρος της ψήκτρας. Δυστυχώς, ξέχασα να βγάλω φωτογραφία σε αυτό το βήμα. Η λογική είναι ακριβώς η ίδια με την τοποθέτηση πάστας στο κάτω μέρος της ψήκτρας. Εφαρμόστε μια ευθεία γραμμή πάστας όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία με γκρι χρώμα.

Από εδώ και στο εξής ακολουθήστε ανάποδα τα βήματα και συναρμολογήστε το Nintendo Switch σας. Ο καθαρισμός και η αλλαγή της θερμοαγώγιμης πάστας, συνιστάται να γίνετε από μία φορά τον χρόνο, με το μέγιστο χρόνο αλλαγής τα δύο χρόνια ή συντομότερα εάν παρατηρήσετε προβλήματα ψύξης.

Η σωστή ψύξη θα σας δώσει καλύτερες επιδόσεις αλλά και περισσότερο χρόνο ζωής στην κονσόλα. Εάν η συσκευή σας είναι εντός εγγύησης αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία γιατί θα χάσετε την εγγύηση. Για οποιαδήποτε προβλήματα σε περίοδο εγγύησης επικοινωνήστε με τη CDMedia.

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Αφήστε ένα σχόλιο!