Tuesday, July 23, 2024
Reviews

Captain Tsubasa: Rise of New Champions – Nintendo Switch Review

Ο Captain Tsubasa έκανε την παρθενική του εμφάνιση σαν manga στην Ιαπωνία το 1981 μέσω του περιοδικού Weekly Shonen Jump. Από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου με δεκάδες τεύχη, ταινίες αλλά και βιντεοπαιχνίδια ενώ το anime προβαλλόταν και από την ΕΡΤ στο παρελθόν.

Έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 20 παιχνίδια μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς, όμως, κανένα από αυτά τα βρει το δρόμο του προς τη Δύση. Μόνη εξαίρεση σε αυτό αποτελεί το Captain Tsubasa του 1988 που κυκλοφόρησε στο FamiCom και μεταφέρθηκε στην δυτική αγορά ως Tecmo Cup Soccer Game για το NES χωρίς καμία, όμως, αναφορά στους χαρακτήρες του πρωτότυπου. Επιτέλους, 40 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, ο Captain Tsubasa και οι υπόλοιποι ήρωες του franchise κάνουν την εμφάνιση τους στο Nintendo Switch με την κυκλοφορία του Captain Tsubasa: Rise of New Champions.

captain tsubasa cover

Η όμορφη ιστορία του Captain Tsubasa

To παιχνίδι προσφέρει ένα βασικό Play Mode με τίτλο The Journey το οποίο περιέχει 2 campaigns. Το πρώτο λέγεται Episode: Tsubasa και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του Captain Tsubasa. Περιέχει αρκετές πληροφορίες για τους βασικούς χαρακτήρες και όλη την εξέλιξη του μέχρι σήμερα. Σε αυτό, θα πάρετε το ρόλο του Tsubasa Ohzora, ενός ποδοσφαιριστή φαινόμενο και αρχηγού της σχολικής ομάδας του λυκείου Nankatsou. Στόχος σας είναι η κατάκτηση του τρίτου στη σειρά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων από την ομάδα της Ιαπωνίας. Σε αυτό το Episode περιέχονται αρκετά flashbacks από την ιστορία του manga, δίνοντας σας μια πολύ καλή εικόνα της πορείας και της ιστορίας του Captain Tsubasa ειδικά για εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με το franchise.

captain tsubasa animations

Στο δεύτερο campaign, με τίτλο New Hero, αναλαμβάνετε να δημιουργήσετε το δικό σας χαρακτήρα. Διαλέγετε μια από τις 3 διαθέσιμες ομάδες ποδοσφαίρου Toho, Furano ή Musashi. Σκοπός είναι να εδραιωθείτε και να κατακτήσετε με την ομάδα σας το Junior Hero League ώστε να κερδίσετε μια θέση στην εθνική ομάδα της Ιαπωνίας. Ενώ το Episode: Tsubasa είναι αρκετά γραμμικό σαν storyline, στο New Hero τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Καθώς έχετε να κάνετε αρκετές επιλογές στην πορεία του, να βελτιώσετε τα χαρακτηριστικά του παίκτη σας αλλά να εντάξετε και άλλους παίκτες στην ομάδα σας για να αναπτύξετε το roster της.

Τρόπος παιχνιδιού του Captain Tsubasa : Rise of New Champions

Το Captain Tsubasa: Rise of New Champions είναι ένα παιχνίδι arcade ποδοσφαίρου με πολλά anime cutscenes που είτε εξελίσσουν την βασική ιστορία του είτε σας καλούν να κάνετε μια επιλογή για την συνέχεια της πορείας σας στο παιχνίδι. Το arcade στοιχείο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Μη περιμένετε ένα ρεαλιστικό soccer game καθώς εδώ θα συναντήσετε παίκτες με υπεράνθρωπες δυνατότητες, εντυπωσιακές, μη ρεαλιστικές κινήσεις καθώς και πολλά combos. Φυσικά, οι πάσες, τα σουτ και ο ντρίπλες είναι όλα μέρος του gameplay. Αυτό που απογειώνει το παιχνίδι είναι οι ειδικές κινήσεις και τα anime style animations του.

captain tsubasa strike

Ειδικά στο New Hero Campaign, η βελτίωση των χαρακτηριστικών σας αλλά και την ομάδας είναι ένα στοιχείο που κρατάει τον παίκτη στο παιχνίδι και προσθέτει μια νότα στρατηγικής σε ολόκληρη την εμπειρία του. Ακόμα και οι επιλογές σε ποια κίνηση θα ξεκλειδώσετε ή ποιο σύστημα θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε ματς βελτιώνουν το γενικότερο immersion του Captain Tsubasa.

Spirit Meter – Stamina Meter

Ο χειρισμός είναι αρκετά ιδιαίτερος ειδικά στα πρώτα παιχνίδια καθώς θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείται το Spirit Meter του παίκτη σας το οποίο αδειάζει όσο πατάτε τα R για να τρέξετε ή να δώσετε πάσα και ZR με το οποίο κάνετε ντρίπλες και ειδικές κινήσεις.

Όταν περάσετε δύο παίκτες με μια ντρίπλα, το Spirit Meter σας γεμίζει δίνοντας σας τη δυνατότητα να τρέξετε περισσότερο ή να εκτελέσετε μια special move. Σουτάρετε με το Υ, το οποίο γεμίζει μια ανάλογη μπάρα, όσο το κρατάτε πατημένο  που προσδιορίζει τη δύναμη του σουτ σας.

captain tsubasa save

Αντίστοιχα, ο τερματοφύλακας έχει, επίσης, μια μπάρα stamina, η οποία μειώνεται όσο αποκρούει. Όταν αυτή είναι γεμάτη οι πιθανότητες να αποκρούσει ακόμα και ένα special move είναι περισσότερες αλλά αυτά τα ειδικά σουτ την αδειάζουν περισσότερο από τα απλά. Όταν αυτή αδειάσει εντελώς ο παίκτης γίνεται από τερματοφύλακας κουνέλι και χάνει την μπάλα ακόμα και μέσα από τα χέρια του. Σκοπός σας, με λίγα λόγια, είναι να κουράσετε τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Μειώνοντας την stamina bar του ώστε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ.

captain tsubasa side

Αφού ολοκληρώσετε και τα δύο campaigns αποκτάτε πρόσβαση και σε νέα κεφάλαια του παιχνιδιού, με διαφορετικές ιστορίες και παίκτες τα οποία η Bandai Namco προσφέρει σε μορφή DLC. Επίσης, από τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε τα campaigns η επιλογή του Online Versus Mode θα γίνει διαθέσιμη, στην οποία χτίζετε την δική σας, προσωπική ομάδα με δικό σας όνομα, λογότυπο, κλπ και ανταγωνίζεστε σε ένα Online πρωτάθλημα με άλλους παίκτες. Tα παραπάνω προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι. Η δυνατότητα για Online Versus Mode αλλά και το local multiplayer δίνουν competitive χαρακτηριστικά στον τίτλο.

Γραφικά

O οπτικός τομέας του Captain Tsubasa: Rise of New Champions είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, βασισμένος στην λογική ενός anime. Οι παίκτες, οι εξτρά χαρακτήρες και ο σχεδιασμός γενικότερα ακολουθεί το μοτίβο του manga και του anime του Captain Tsubasa ενώ και τα cutscenes είναι καλοσχεδιασμένα.

crazy stuff

Κάθε special move έχει το δικό της animation που ποικίλει σε είδος και διάρκεια καθώς μπορεί να είναι από ένα σουτ με αργή κίνηση της μπάλας μέχρι εντυπωσιακά άλματα με εκρήξεις και εφέ. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να παρατηρήσετε στα animations είναι ότι η παρουσία τους.

Όπως και των cutscenes, κόβει τη δράση του αγώνα και πρέπει να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν για να δείτε το αποτέλεσμα του σουτ ή της ντρίπλας σας.

“Tο παιχνίδι τρέχει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο σε docked όσο και handheld mode χωρίς frame drops ή κολλήματα.”

Το Captain Tsubasa: Rise of New Champions δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί άλλα games ποδοσφαίρου…

Προσφέρει μια γερή δόση arcade στο άθλημα που συνοδεύεται από ένα ενδιαφέρον story και πολύ όμορφα anime γραφικά. Μην περιμένετε να παίξετε κάτι αντίστοιχο του FIFA ή του PES αλλά ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τον μαγευτικό κόσμο του Captain Tsubasa και να απολαύσετε τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες του.

Η επιλογή της Bandai Namco να φέρει το παιχνίδι στη Δύση, δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα τρομερό franchise.

 graphics in game
+ Όμορφα anime γραφικά
+ Τρομερά animations
+ Δύο story modes
+ Online Versus mode
– AI των CPU παικτών
– Κίνηση της κάμερας μέσα στον αγώνα    
8 / 10 - eight out of ten
8/10

Score: 8/10

Tested on Nintendo Switch

Developer: TAMSOFT

Publisher: Bandai Namco

Available for: Nintendo Switch

Release date: 28-08-2020

Ευχαριστούμε την Bandai Namco για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!