Saturday, March 2, 2024
Reviews

ARCADE STICK – 8BitDo – Review

Έχει αρκετό καιρό που έφτασε στα χέρια μου το ARCADE STICK της 8BitDo. Πριν γράψω όμως το σημερινό review ήθελα να το δουλέψω όσο περισσότερο μπορούσα και να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα.

Η 8BitDo έχει χτίσει το όνομα της βασισμένη στην κατασκευή ποιοτικών αξεσουάρ με αρκετή δόση νοσταλγίας στον σχεδιασμό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το 8BitDo Arcade Stick το οποίο έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό design 2021.

arcade stick

Από την πρώτη ματιά σου θυμίζει εποχή NES με τα υπέροχα γκρι, μαύρα και κόκκινα χρώματα. Το χειριστήριο είναι συμβατό με PC και Nintendo Switch. Σκοπός του, να παίζουμε όλα τα retro παιχνίδια μας αλλά και σύγχρονα παιχνίδια βασισμένα σε retro χειρισμό.

Το αγαπημένο μου παιχνίδι και αυτό που κατανάλωσε τις περισσότερες ώρες δοκιμής του χειριστηρίου ήταν το Wonder Boy: Asha in Monster World το οποίο και σας παρουσιάσαμε εδώ.

arcade stick package
Arcade Stick box

Ξε-πακετάροντας το ARCADE STICK

Από την πρώτη στιγμή που βγάζεις το χειριστήριο από τη συσκευασία καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Ακόμη και η συσκευασία εμπνέει σεβασμό. Φτάνοντας στο χειριστήριο με διαστάσεις 303*203*111.5mm και βάρος 2,1 κιλά με μια “έκρηξη” νοσταλγίας, σου τρέχουν τα σάλια κυριολεκτικά και τρέχεις να το συνδέσεις στην κονσόλα.

Στη συσκευασία περιέχεται επίσης, ένα σχετικά αδιάφορο βιβλίο οδηγιών και ένα αποσπώμενο καλώδιο USB-C αρκετά μακρύ (1,5m) ώστε να φτάνει το ARCADE STICK παντού. Κρυμμένο στο εσωτερικό του χειριστηρίου μας περιμένει και το USB 2.4GHz Wireless Receiver που θα μας βοηθήσει στην ασύρματη σύνδεση του.

Θα καταφέρει το ARCADE STICK να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες μας;

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο πράγμα που χρειάστηκε να ασχοληθώ, τη συνδεσιμότητα. Εδώ μόνο εύσημα θα μπορούσαμε να δώσουμε στη 8BitDo. Διαλέξτε τρόπο σύνδεσης και προχωρήστε. Θέλετε Bluetooth το έχετε. Μήπως θέλετε Wireless 2.4GΗz; το έχετε. Θέλετε ενσύρματη σύνδεση για ακραίες επιδόσεις χωρίς lag, αν και κάτι τέτοιο δεν έγινε αντιληπτό από μένα, αλλά και πάλι το έχετε.

Μιας που μιλήσαμε για τη συνδεσιμότητα ήρθε ή ώρα να πούμε και πόσο κρατάει η 1000mAh Li-on μπαταρία του. Σύμφωνα με την εταιρεία συνδεδεμένο στα 2.4GHz θα έχουμε 40 ώρες παιχνιδιού. Ενώ εάν επιλέξουμε το Bluetooth 30 ώρες παιχνιδιού. Προσωπικά ακόμη δεν το έχω φορτίσει 😛

Λίγα περισσότερα στοιχεία

Η διάταξη των 8 βασικών πλήκτρων είναι ίδια με του Taito Vewlix. H αίσθηση τόσο του μοχλού όσο και των πλήκτρων είναι πολύ καλή. Τα οκτώ βασικά μας πλήκτρα είναι αρκετά μεγάλα 3cm έκαστο, ενώ ο μοχλός κάθετε “κουτί” στο χέρι μου.

Taito Vewlix
Taito Vewlix L HD arcade cabinet

Επάνω δεξιά έχουμε τα κουμπιά P1 – P2 που είναι ελαφρός πιο μικρά στα 2,5cm. Τα P1-P2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως macro Buttons.

Αριστερά πάνω γίνετε ένας μικρός χαμούλης. Ξεκινάω από αριστερά προς τα δεξιά. Πρώτος επιλογέας S-OFF-X. Εδώ τα πράγματα είναι απλά στο S γυρνάμε για να συνδεθούμε με Nintendo Switch στο OFF για να το απενεργοποιήσουμε ενώ στο X για σύνδεση με PC (X-input).

Αυτό όμως που με ενθουσίασε είναι ότι στο ARCADE STICK οι συμβολισμοί των πλήκτρων δεν είναι τυπωμένοι πάνω στο κέλυφος. Αντιθέτως, με ένα κόκκινο LED φωτίζονται κάτω από τη μαύρη πλάκα που περιβάλει τα πλήκτρα. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ανάλογα τη θέση του επιλογέα S ή Χ αλλάζει και η ονοματολογία των πλήκτρων ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση από Switch σε PC.

Αμέσως μετά υπάρχει το Control Stick Switch. Με αυτό επιλέγουμε τι θα κάνει ο μοχλός μας.
LS = Αριστερός μοχλός.
DP = D-pad.
RS = Δεξής μοχλός.
Δεξιότερα έχουμε το pair button με πράσινο χρώμα για τον συγχρονισμό του χειριστηρίου, το Turbo Button με κίτρινο χρώμα το οποίο πραγματικά μου έσωσε τα δάκτυλα στο Gradius και με μπλε χρώμα έχουμε το πλήκτρο Ηome.

Τέλος, ακριβώς από κάτω υπάρχουν τρία ακόμη πλήκτρα.
ΒΤ-2,4G για την επιλογή τρόπου ασύρματης σύνδεσης.
Select που για εμάς στο Switch είναι το κουμπί “
Strart που είναι φυσικά το “+

arcade stick button details
Buttons

GamePlay εμπειρία

Το χειριστήριο είναι αξιοπρεπέστατο, τόσο η αίσθηση στα πλήκτρα όσο και οι κινήσεις του μοχλού εκτελούνται με ακρίβεια. Τα πλήκτρα πατιούνται ακόμη και αν πάνω στην ένταση του παιχνιδιού δεν τα πατήσεις ακριβώς στο κέντρο τους κάτι που βοηθά αρκετά. Με τον μοχλό στην αρχή αντιμετώπισα προβλήματα αλλά είχε να κάνει καθαρά με το γεγονός ότι είχα σκουριάσει στη χρήση τέτοιου είδους μοχλού, αλλά και στο ότι ο μοχλός δεν ανήκει στους premium αλλά απευθύνετε σε μέσους χρήστες. Μόλις του πήρα τον αέρα η εμπειρία ήταν υπέροχη. Αν από την άλλη θέλετε να παίξετε π.χ. Super Smash Bros online πιστεύω ότι θα σας δυσκολέψει.
Δεν έγινα καλύτερος παίκτης με το ARCADE STICK, αντιθέτως ίσως και να έπεσαν οι επιδόσεις μου αλλά σίγουρα το διασκέδασα περισσότερο.

Αν και σε γενικές γραμμές όπως είπα το χειριστήριο είναι υπέροχο βρήκα μία και μόνο ατέλεια, η οποία όμως μου χάλασε την τελειότητα που είχα σαν εμπειρία. Δεν υπάρχει L3 και R3. Αυτά για όσους δε γνωρίζουν την ονομασία, είναι το κουμπί που ενεργοποιείς όταν πατήσεις το αριστερό ή το δεξί joystick προς τα μέσα. Θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο ”ρε φίλε είχαν οι καμπίνες αυτά τα πλήκτρα;”
Όχι, έχεις δίκιο δεν τα είχαν, αλλά κάποια στιγμή στις δοκιμές το χρειάστηκα στο Capcom ARCADE STADIUM για να προσθέσω coins και δεν υπήρχε. Να μην το πω;

Βέβαια, μέσα από το 8BitDo Ultimate Software μπορείς να αλλάξεις κάποιο πλήκτρο ώστε να εκτελεί τη λειτουργία του R3 ή του L3. Ένα διαθέσιμο πλήκτρο για αυτό θα ήταν το P2 αλλά είναι κρίμα να χάνεις ένα πλήκτρο με macros και να πρέπει να μπεις σε αυτήν τη διαδικασία. Σίγουρα όμως υπάρχει λύση και δεν είναι κάτι που θα με απέτρεπε από την αγορά του.

Ultra-moddable

Αν και για το 99% των χρηστών θα μείνει ευχαριστημένο από το ARCADE STICK η 8BitDo θέλοντας να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς το κατασκεύασε έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να υποστεί μετατροπές. Μπορείτε είτε να αντικαταστήσετε τα πλήκτρα είτε τον μοχλό με αυτά της επιλογής σας.

arcade stick moddable
Arcade Stick is ultra moddable. You can swap out 30mm/24mm arcade buttons. Arcade Stick is even designed with a universal joystick mounting plate. It supports virtually every arcade stick ever made: Sanwa JLF / Sanwa JLW Seimitsu / LS 33, 55, 56, 58.

Συμπέρασμα

Το 8BitDo ARCADE STICK χάνει βαθμούς από τον μοχλό του, την παράληψη των πλήκτρων L3/R3 και την αδυναμία σύνδεσης με περισσότερες συσκευές.
Σίγουρα όμως το αντισταθμίζει με τη φορητότητα, τις πολλές επιλογές σύνδεσης, το στυλ και τον σχεδιασμό, τη χαμηλή τιμή σε σχέση με ανάλογα προϊόντα, το γεγονός ότι μπορούμε να αλλάξουμε το mapping στα πλήκτρα, τα macros, τη μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας αλλά τη σχετικά εύκολη αναβάθμιση του (mod) για τους πιο απαιτητικούς.
Είναι μια αγορά που την προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

Θετικά

+ Υπέροχος σχεδιασμός

+ Πολλές επιλογές συνδεσιμότητας

+  Ultimate Software, Macros

+ Δυνατότητα αναβάθμισης

Αρνητικά

  Απουσία L3-R3.

  Μέτριο Joystick.

  Θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες κονσόλες ή Android

Ευχαριστούμε το Market24 για την παραχώρηση του 8BitDo ARCADE STICK.

8 / 10 - eight out of ten
8/10

Για τις ανάγκες των δοκιμών το χειριστήριο δοκιμάστηκε με τα παρακάτω:

  • Wonder Boy: Asha in Monster World το οποίο και τερματίστηκε.
  • CAPCOM ARCADE STADIUM.
  • SUPER NINTENDO ENTERTAIMENT SYSTEM (Nintendo Switch Online).
  • NINTENDO ENTERTAIMENT SYSTEM (Nintendo Switch Online).

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Αφήστε ένα σχόλιο!