Wednesday, April 17, 2024
Reviews

51 Worldwide Games – Nintendo Switch Review

Πολλοί μπορεί να παραξενεύτηκαν όταν στο Mini Direct του Μαρτίου η Nintendo ανακοίνωσε το 51 Worldwide Games. Γιατί η Nintendo να ασχοληθεί με την έκδοση μιας συλλογής παιχνιδιών που εύκολα κάποιος βρίσκει δωρεάν σε κινητά; Όμως οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Nintendo κυκλοφορεί έναν τέτοιο τίτλο καθώς πριν 15 χρόνια είχε κυκλοφορήσει το 42 All Time Classics στην τότε φορητή της κονσόλα, το Nintendo DS. Και όπως θα δούμε δεν πρόκειται για μια απλή συλλογή με σκάκι, τάβλι και χαρτιά αλλά ένα πολύ ολοκληρωμένο πακέτο διασκέδασης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας το ταξίδι σας στον κόσμο των 51 κλασσικών παιχνιδιών, καλείστε αρχικά να επιλέξετε αν θα παίξετε με μία κονσόλα Switch, περισσότερες κονσόλες ή online και ανάλογα την επιλογή των αριθμό των παικτών. Το παιχνίδι για έναν παίκτη έχει και τις περισσότερες επιλογές καθώς όλα τα 51 παιχνίδια, 52 για την ακρίβεια αν μετρήσουμε και το πιάνο, είναι διαθέσιμα σε Single Player.
51 παιχνίδια δεν είναι λίγα, καθόλου λίγα και θα το καταλάβετε πολύ καλά όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξετε το πρώτο σας παιχνίδι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Nintendo επέλεξε να συμπεριλάβει τον αριθμό 51 στον τίτλο του παιχνιδιού, πρόκειται σαφέστατα για το κυριότερο selling point, το πιο δελεαστικό χαρακτηριστικό δηλαδή του τίτλου. Για κάθε κλασικό παιχνίδι που θα γνωρίζετε, θα υπάρχουν άλλα δύο-τρία που δε θα τα έχετε ξαναδεί ή ξαναπαίξει και αυτή είναι και η μεγαλύτερη δύναμη του τίτλου καθώς το 51 Worldwide Games σας προσκαλεί να μάθετε νέα παιχνίδια. Το πιθανότερο είναι πως ακόμη και μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης, θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια που δε θα έχετε προλάβει να δοκιμάσετε. Δυστυχώς αναμενόμενα η μεγάλη ποσότητα παιχνιδιών έχει το αντίτιμό της και έτσι πολλά απ’ αυτά δεν έχουν το ίδιο βάθος όσο άλλα, ενώ δε λείπουν και κάποιες περίεργες επιλογές όπως το γεγονός ότι το Πόκερ τελειώνει υποχρεωτικά μετα από 5 γύρους κι όχι όταν μείνει μόνο ένας παίκτης με μάρκες.

Μεγάλο μέρος των παιχνιδιών προφανώς είναι επιτραπέζια παιχνίδια όπως γκρινιάρης, κόντρα 4, σκάκι, τάβλι κλπ αλλά και παιχνίδια με χαρτιά όπως πόκερ, black jack, πασιέντζα, όμως υπάρχουν και αρκετά παιχνίδια που ξεφεύγουν από τα πλαίσια των επιτραπέζιων παιχνιδιών, παιχνίδια δράσης όπως τα κατηγοριοποιεί η Nintendo, όπως γκολφ, μπόουλινγκ (θυμίζει πολύ αυτό του Wii), Shooting Gallery (φέρνει λίγο σε εποχές Duck Hunt), Βελάκια, Battle Tanks, Air Hockey και άλλα. Και ενώ μερικά παιχνίδια δε θα αργήσετε να τα κάνετε master και να μην ασχοληθείτε ξανά, υπάρχουν άλλα που η CPU ειδικά στα πιο δύσκολα επίπεδα θα σας κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη. Φυσικά, το παιχνίδι φροντίζει να σας εξηγήσει πολύ απλά και με σαφήνεια τους κανόνες κάθε παιχνιδιού ώστε να σας βάλει στο κλίμα, δίνοντας σας όμως τη δυνατότητα να παραλείψετε άμεσα τις οδηγίες αν είστε ήδη εξοικειωμένος. Γενικά είναι πολύ ευχάριστο το πόσο γρήγορα γίνεται το navigation στα μενού και έτσι πολύ γρήγορα μπορείτε να μεταβείτε από το ένα παιχνίδι στο άλλο και ποτέ δε θα αισθανθείτε ότι το παιχνίδι σας καθυστερεί με κάποιο τρόπο.

Σε ότι αφορά τώρα το κομμάτι του multiplayer, που κακά τα ψέμματα αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που θα κοιτάξει κάποιος μια συλλογή από επιτραπέζια, τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τον αριθμό των παικτών αλλά και των διαθέσιμων κονσολών. Εδώ εντοπίζεται και η μεγαλύτερη αδυναμία του τίτλου γιατί παρότι εύκολα κάποιος θα σκεφτεί ότι πρόκειται για παιχνίδι κατάλληλο για παρέα, οι επιλογές είναι ελάχιστες όταν μόνο μία κονσόλα είναι διαθέσιμη, ειδικά για παιχνίδι 3 ή 4 παικτών. ΟΚ κατανοητό να μην μπορούν να παίξουν χαρτιά πολλά άτομα σε μία κονσόλα, αφού όλοι οι παίκτες θα έβλεπαν τα χαρτιά των άλλων. Γιατί όμως παιχνίδια όπως το γκολφ, το μπόουλινγκ ή τα ζάρια να είναι αυστηρά για δύο άτομα. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον μια παραλλαγή των Slot Cars (αυτοκινητόδρομος) για 4 παίκτες αλλά φαίνεται ότι η ομάδα ανάπτυξης προτίμησε μια πολύ συντηρητική προσέγγιση. Οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες όταν υπάρχουν περισσότερα Switch διαθέσιμα και μάλιστα αρκεί μόλις ένας παίκτης να έχει στην κατοχή του το παιχνίδι ενώ οι υπόλοιποι θα χρειαστεί απλώς να κατεβάσουν το 51 Worldwide Games: Local Multiplayer Guest Edition δωρεάν απ’ το eShop. Το συγκεκριμένο app, εκτός απ’ το ότι επιτρέπει local multiplayer μεταξύ πολλών Swicth με μόλις ένα αντίτυπο του παιχνιδιού, είναι ταυτόχρονα και demo του τίτλου δίνοντας τη δυνατότητα να παίξετε 4 από τα παιχνίδια (Dominoes, Four in a Row, President, Slot Cars). Επιπλέον, αν έχετε πάνω από ένα Switch ανοίγει η λειτουργία του mosaic mode όπου μπορείτε, τοποθετώντας σε διάφορες διατάξεις τις κονσόλες, να έχετε μεγαλύτερες πίστες σε παιχνίδια όπως το Slot Cars.

Clubhouse Games Switch Lets You Use Multiple Switches in Mosaic Mode

Μεγάλο κομμάτι του τίτλου είναι φυσικά το Online mode όπου μπορείτε να παίξετε απομακρυσμένα είτε με φίλους είτε με αγνώστους. Δε λείπουν οι γνωστές αδυναμίες της Nintendo στον τομέα αυτό όπως είναι η παντελής έλλειψη voice chat όταν παίζετε με αγνώστους αλλά ακόμη και με φίλους η δυνατότητα αυτή απαιτεί χρήση smart phone με εγκατεστημένο το Nintendo Switch Online app.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια πολύ θετικά χαρακτηριστικά. Αρχικά έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από ένα μέχρι τρία παιχνίδια για τα οποία ενδιαφέρεστε να παίξετε online, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε σύντομα match. Επιπλέον, έαν δεν έχετε πολλή υπομονή ή χρόνο και θέλετε να βρείτε άμεσα αντίπαλο, δίπλα σε κάθε παιχνίδι μια ειδική σήμαναση δείχνει αν υπάρχουν άλλοι παίκτες που ενδιαφέρονται. Τέλος, η πιο ευχάριστη λειτουργία αναμφίβολα σε ότι αφορά το online μέρος είναι ότι όσο αναμένετε την εύρεση αντιπάλου, μπορείτε να παίξετε οποιοδήποτε από τα 51 παιχνίδια σε single player αντί να κοιτάτε υπομονετικά την οθόνη.

51 Worldwide Games, the review | News1 English

Συνοψίζοντας, το 51 Worldwide Games έχεις τις αδυναμίες του που το κρατούν μακριά από το να αγγίξει την κορυφή κυρίως σε ότι αφορά τις ελλιπείς επιλογές για μεγάλη παρέα. Παραμένει όμως μια συλλογή με εξαιρετικό value είτε παίζετε μόνος σας, είτε με το κολλητό σας ή το άλλο σας μισό είτε online δεδομένης και της μειωμένης τιμή του σε σχέση με τη πλειοψηφία των παιχνιδιών της Nintendo. Ιδανικός τίτλος για διάλειμμα από πολύωρα σέσσιων ΑΑΑ τίτλων όπως Xenoblade αλλά και για τις καλοκαιρινές διακοπές.

+ Μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών
+ Ιδανικό για έναν ή δύο παίκτες
+ Εύχρηστο μενού
+ Το Local Multiplayer Guest Edition

Ελάχιστα παιχνιδία για τρεις παίκτες και άνω
Περιορισμένες επιλογές σε ορισμένα παιχνίδια

Score: 8/10
  • Ανάπτυξη: NDcube
  • Έκδοση: Nintendo
  • Διανομή: CD Media S.A.
  • Διαθέσιμο για: Nintendo Switch
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05-06-2020
  • Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch

Ευχαριστούμε τη CD Media που μας παρείχε τον κωδικό του παιχνιδιού.

Αφήστε ένα σχόλιο!