Thursday, April 25, 2024
Νέα

Απαγορεύεται η πώληση του Animal Crossing στην Κίνα λόγω Χονγκ Κονγκ

Το νέο Animal Crossing έχει γίνει τον τελευταίο καιρό εργαλείο στα χέρια δημιουργικών μυαλών, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες από την ασφάλεια του σπιτιού τους, εν μέσω παγκόσμιας καραντίνας.

Το ίδιο σκέφτηκαν και διαδηλωτές για την πολιτική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ που, σεβόμενοι τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, επέλεξαν να μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους στον κόσμο του παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια δημοφιλία του για την προώθηση των μηνυμάτων τους. 

Ο διάσημος ακτιβιστής, Joshua Kong, δήλωσε τα ακόλουθα στον λογαριασμό του στο twitter: “Το Animal Crossing γρήγορα εξελίσσεται ως ένας νέος τρόπος για τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ ώστε να παλέψουν για τη Δημοκρατία! Η πανδημία του COVID-19 σταμάτησε τις δημόσιες διαδηλώσεις, οπότε οι διαδηλωτές μεταφέρουν τον αγώνα τους στο Animal Crossing. Παίζω το παιχνίδι που αγόρασα πριν από λίγες μέρες. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που παίζουν αυτό το παιχνίδι, βάζουν την ιδανική ζωή τους μέσα σε αυτό και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πρέπει να βάλουμε το κίνημα και τον τόπο διαμαρτυρίας μας μέσα στο παιχνίδι”.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε επίσης στο Twitter, ομάδα παιχτών χρησιμοποιούν δίχτυα για έντομα για να “χτυπήσουν” πορτρέτα της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, τοποθετημένης από την Κίνα, Carrie Lam. Μία αφίσα δίπλα γράφει: Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Επανάσταση τώρα”.

https://twitter.com/studioincendo/status/1245414753058426881

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβάλλοντας εικόνες από νησιά των διαδηλωτών, γεμάτα μηνύματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ. Αυτό φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τις κινεζικές αρχές και δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους φήμες ότι η πώληση εισαγωγών του παιχνιδιού (δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα ακόμη στη χώρα) απαγορεύτηκε στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba. Επιπλέον, ασκώντας την περιβόητη λογοκρισία της, η Κίνα μπλόκαρε όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις για το παιχνίδι στην επικράτειά της. Γίνονται επίσης αναφορές ότι κλιμάκια των κινεζικών αρχών ελέγχουν καταστήματα στη Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της χώρας, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν πωλούν αντίτυπα του παιχνιδιού.

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Su Tseng-chang, χώρας που επίσης αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της από την Κίνα και διαχρονικά υποστηρίζει το Χονγκ Κονγκ. Στο λογαριασμό του στο Facebook έγραψε: “Η Ταϊβάν δεν πρόκειται ποτέ να απαγορέψει ένα παιχνίδι, στο οποίο μαζεύεις κλαδιά, καλλιεργείς δέντρα και κοροϊδεύεις την κυβέρνηση”. Συνέστησε επίσης στον κόσμο να παίζει παιχνίδια “όσο περισσότερο μπορεί” σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και επισήμανε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου συνιστούν “θεμελιώδεις αρχές” της Ταιβάν.

Ερωτόμενη για σχόλιο, η Nintendo δήλωσε απλώς πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το ζήτημα και σημείωσε ότι υπεύθυνη για τις πωλήσεις και τη διαφήμιση των προϊόντων της στην Κίνα είναι η Tencent.

Για την ιστορία, οι σφοδρότατες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019, με αφορμή ένα προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο επιτρέπει την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα και θεωρείται από τους διαδηλωτές ότι παρεμβαίνει στη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας, θέτοντας τους πολίτες υπό την κρίση του βαριά πολιτικοποιημένου κινεζικού δικαστικού συστήματος. Οι πολύμηνες αιματηρές διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν “εξέγερση” από το κινεζικό καθεστώς, συγκέντρωσαν δύο εκατομμύρια διαδηλωτές τον προηγούμενο Ιούνιο και έχουν ανασταλεί προσωρινά λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Πηγή, πηγή, πηγή, πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο!