Thursday, April 25, 2024
Guides

Guide: Οδηγός Καθαρισμού Ν64 Joystick

It’s a me, pcb

Το χειριστήριο του Nintendo 64 (Ultra N64) λίγο-πολύ έχει περάσει από τα χέρια μας ,άλλες φόρες κρατώντας το σωστά και άλλες λάθος ,το gamepad σχήματος “Μ” είχε ταράξει τα “νερά” του gaming στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στον παρακάτω οδηγό θα καθαρίσουμε, εσωτερικά, το joystick και θα βελτιώσουμε το σημείο “0” ή αλλιώς μείωση του “τζογου”.

Υλικα/Εργαλεια :

  • Κατσαβίδι σταυρό PH0
  • Κατσαβίδι σταυρό PH00
  • Αυτοκόλλητη υφασμάτινη ταινία
  • Λιπαντικό σπρεϊ σιλικόνης (για πλαστικά)
  • Μικρο πινέλο ή οδοντόβουρτσα

Εργαστείτε σε άνετο και καθαρό χώρο με καλό φωτισμό, αποθηκεύστε βίδες και μικρά εξαρτήματα σε ανάλογα δοχεία. Δεν φέρουμε ευθύνη για ζημιές.

Το χειριστήριο

Ξεβιδώστε τις βίδες στην πίσω πλευρά του χειριστηρίου (κόκκινο κύκλο) Ανασηκώστε το κάλυμμα για να αποκτήστε πρόσβαση στην πλακέτα (pcb) του χειριστηρίου.

Για να απομονώσετε το σώμα του joystick τραβήξτε, ελαφριά, το βύσμα (κόκκινο ορθογώνιο) και ξεβιδώστε τις βίδες (μπλε τρίγωνο)

Το Joystick

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εσωτερικό του joystick ξεβιδώστε την βίδα (κόκκινο κύκλο ) και απαγκιστρώστε με προσοχή τις δυο εγκοπές (κίτρινο ορθογώνιο)

Αφαιρώντας το κάλυμμα του joystick βλέπουμε τον εσωτερικό μηχανισμό που συγκεντρώνει το τριμμένο πλαστικό (κόκκινο τρίγωνο)

Για να αποδεσμεύσουμε το stick στρίβουμε την μαύρη βάση (κίτρινο βέλος) Προσοχή στο ελατήριο !

Τα εξαρτήματα του joystick με σειρά συναρμολόγησης
Καθαρισμός – Συντήρηση

Καθαρίστε την σκόνη απο το τριμμένο πλαστικό στα σημεία με τα γρανάζια και τις βάσεις χρησιμοποιώντας το πινέλο ή και την οδοντόβουρτσα. Για την λίπανση των μικρών γραναζιών περιποιηθείτε τα με λιγο σπρέι σιλικόνης για πλαστικά.

Θα σας ευγνωμονεί ο αντίχειρας σας
Fix the stick

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον “τζογο” που εχει το control-stick, άλλες φόρες περισσότερο και άλλες λιγότερο ,αυτο εχει σαν αποτέλεσμα να μας δίνει ο αντίχειρας πληροφορίες με καθυστέρηση και να χάνουμε τα δαχτυλίδια στο SuperMan 64. Θα παρέμβουμε στο stick προσαρμόζοντας στον λαιμό του,χαμηλά, ενα μικρο κομμάτι αυτοκόλλητης υφασμάτινης ταινίας διαστάσεων 2mm x 10mm.

Σε αυτό το σημείο έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία καθαρισμού, για να συναρμολογήσετε το χειριστήριο ακολουθείστε τα βήματα “προς τα πίσω”, σιγουρευτείτε οτι ολα τα εξαρτήματα κινούνται ομαλά και τα pads σιλικόνης έχουν εφαρμόσει σωστά στις θέσεις τους .

Tip

Για να κάνετε reset το joystick πατήστε ταυτόχρονα τα κουμπιά :L+R+START με ενεργή την κονσόλα δίχως να κουνήσετε το stick.

Με τον οδηγό αυτό, σίγουρα θα επαναφέρετε σε επίπεδα καλής λειτουργίας το joystick για την ομορφότερη κονσόλα της Nintendo, περιμένουμε τα σχόλια σας και μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσουν και άλλα mods και guides.

 

Glaros

Play it Loud

Αφήστε ένα σχόλιο!