Friday, March 29, 2024
Άρθρα

Ξέρατε ότι…ο Kirby δεν είναι ούτε αγόρι ούτε κορίτσι;

Η Nintendo εχει ένα χάρισμα να μετατρέπει οποιαδήποτε ιδέα σε θησαυρό. Αυτό ακριβώς έγινε και με τον Kirby. Η Nintendo απευθύνθηκε στην HAL Laboratory για να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που τρώει τους αντιπάλους του και υιοθετεί τις δυνάμεις τους. Απάντηση της Hal ήταν ο Kirby, η μικρή φούσκα που όλοι αγαπάμε και λατρεύουμε.

Kirby character


Έκανε το ντεμπούτο του το 1992 στο Game Boy. Από τότε πολλά παιχνίδια έχουν κανει την εμφάνιση τους. Πάμε να δουμε λοιπόν μερικά από τα μυστικά του Kirby:

…λίγα νεύρα παραπάνω…


Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο είναι τα κουτιά που προορίζονται για διαφορετικά region, να έχουν και διαφορετικό artwork. Πρωτού να εγκαθιδρυθεί η αισθητική των anime και των manga στο τέλος των 90s, πολλά παιχνίδια άλλαζαν το artwork των κουτιών τους για να θυμίζουν περισσότερο τα κομικ της Δύσης.
Πολλές version του Kirby λοιπόν που προορίζονταν για την Αμερική, τον παρουσίαζαν με θυμωμένα μάτια και αρκετά “νεύρα”.

Ο λόγος μαλλον ήταν οτι ήθελαν να προσεγγίσουν τα νεαρά αγόρια και το γεγονός ότι ο Kirby έμοιαζε με ροζ τσιχλόφουσκα δεν βοηθούσε ιδιαίτερα.
Ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι όσο τσατισμένος και σκληρός και αν δείχνει στα μάτια και στην καρδιά μας δεν παύει να είναι ενα χαρωπό ροζ καραμελάκι.

Kirby box art

It’s a Boy…

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ενδεχομένως έχουμε θίξει τον ανδρισμό του Kirby. Διότι η εξωτερική εμφάνιση δεν συμβαδίζει με την γενναιότητα ή τον ανδρισμό. Και συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό. Ωστόσο  στην ιαπωνική γλώσσα, η χρήση άρθρων δεν κρίνεται απαραίτητη ακριβώς οπως και στα Αγγλικά. Άρα τί είναι ο Kirby;

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ορισμένα πρόσωπα, πλάσματα κ.τ.λ., εξαιτίας αυτού πρέπει ο θεατής/παίκτης να μαντέψει το φύλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η σειρά “Naruto”. Για όσους την έχουν παρακολουθήσει, σιγουρα θυμούνται το αξιολάτρευτο μέλος των Akatsuki, τον Deidara.

Deidara-naruto

Οταν πρωτοεκδόθηκε, πολλοί φανς αναρωτιόντουσαν εάν επρόκειτο για αγόρι ή κορίτσι λόγω του θηλυπρεπούς παρουσιαστικού. Αυτο συνεχίστηκε μεχρι να αποσαφηνιστεί η ταυτότητα του.

O/Η Birdo…

Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο/η Birdo. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στο Doki Doki Panic ως boss. Τις περισσότερες εμφανίσεις τις έχει κάνει σε spin-off παιχνίδια όπως αυτό του Mario Tennis. H Nintendo της Αμερικής αρχικά προσδιόρισε το φύλο του/της Birdo ως αρσενικό αλλά αργότερα το άλλαξε σε θηλυκό εξαιτίας του manual στο Super Mario Bros. 2.

Εκεί περιέγραφαν τον χαρακτήρα του Birdο ως εξής :

“He thinks he’s a girl and shoots eggs from his mouth.”

Όλο αυτό έρχεται να αλλάξει πάλι μετά το Super Smash Bros. Brawl, όπου το φύλο μένει απροσδιόριστο και «παίρνει» το άρθρο «το». Να αναφέρουμε ότι στην Ιαπωνία με μεγάλη συχνότητα ο Birdo αναφέρεται ως αρσενικό. Μάλιστα την φωνή του την δανείζεται από τον  Kazumi Totaka, τον voice actor του Yoshi.


Το ίδιο συνέβη και με τον Kirby. Δίχως θηλυκό ή αρσενικό αρθρο να τον ταυτοποιεί βιολογικά, οι φανς δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το φύλο του. Και επειδή αυτή η “ουδετερότητα” δεν μπορούσε να μεταλαμπαδευτεί στις άλλες γλώσσες όπου τα άρθρα είναι απαραίτητα, ο Kirby “μεταφράστηκε” ως αρσενικό. Η Nintendo δεν εχει αρνηθεί κάτι, οπότε προς το παρόν ο Kirby θεωρείται αγόρι.

Kirby heart

Ο,τι φύλο και να έχει , ένα ειναι το μόνο σίγουρο. Ο Kirby πάντα θα μας ταξιδεύει στην δικιά του ονειροχώρα, και πάντα θα συμβολίζει μία πιο παιδική, αυθεντική και αγνή προσέγγιση της Nintendo, ως προς το πώς πρέπει να είναι ένας ήρωας.

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τους αγαπημένους ήρωες της Nintendo, στο site των Nintenders.gr.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2

Αφήστε ένα σχόλιο!