Fusajiro Yamauchi: Ας τον γνωρίσουμε

Ο Fusajiro Yamauchi ( 山内 房治郎 ), γεννήθηκε στην Ιαπωνία στις 22 Νοεμβρίου το 1859 και απεβίωσε στις 1 Ιανουαρίου 1940. Όσοι δεν γνωρίζετε θα αναρωτηθείτε γιατί σας μιλώ για έναν άνθρωπο που πέθανε πριν 83 χρόνια. Βλέπετε ο Fusajiro Yamauchi (γεννημένος με το όνομα Fusajirō Fukui (福井 房治郎), ήταν ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την αγαπημένη μας Nintendo και φυσικά ο πρώτος πρόεδρος της εταιρείας (1889-1929).

Φωτογραφία από το άρθρο 6 Things You Should Know Before Studying Kyoto

Έζησε την ζωή του στο Kyoto της Ιαπωνίας. Απέκτησε μια κόρη την Tei Yamauchi, η οποία παντρεύτηκε τον Sekiryo Kaneda. Ο Sekiryo έμελλε να γίνει ο δεύτερος πρόεδρος της Nintendo (1929-1949).

fusajiro yamauchi works at haiko cement

Αρχικά ο Fusajiro Yamauchi δούλεψε στην εταιρία τσιμέντων Haiko. Από εκεί πήρε και το επώνυμο Yamauchi, αφού υιοθετήθηκε το 1872 από τον Naoshichi Yamauchi.

Ο Fusajiro Yamauchi ιδρύει την Nintendo Koppai

fusajiro yamauchi

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1889, μια περίοδο που η Ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευε τις κάρτες, γιατί τις χρησιμοποιούσε ο λαός για τζόγο, θα ανοίξει το πρώτο του κατάστημα με κάρτες Hanafuda. Η ιδιαιτερότητα σε αυτές τις κάρτες είναι ότι δεν περιέχουν αριθμούς. Έτσι οι κάρτες αυτές είναι οι μόνες οι οποίες δεν απαγορεύονται.

Το όνομα αυτού του πρώτου καταστήματος ”Nintendo Koppai”.

Οι χαρακτήρες kanji, που επέλεξε ο Fusajiro Yamauchi για το όνομα Nintendo θα μπορούσαν να μεταφραστούν στο εξής ρητό: ”Στο τέλος όλα είναι στα χέρια του ουρανού”.

fusajiro yamauchi opens the first shop

Όλες οι κάρτες που παρήγαγε ο Fusajiro ήταν χειροποίητες χρησιμοποιώντας το φλοιό από τις μουριές και τα δέντρα mitsu-mata.

Η δημοτικότητα των καρτών άρχισε να αυξάνετε στο Κιότο. Βλέποντας αυτήν την τάση ο Fusajiro άδραξε την ευκαιρία και άρχισε να επεκτείνει τα καταστήματά του σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Οσάκα. Αργότερα θα κατασκευάσει και άλλα παιχνίδια καρτών.

Pokemon hanafuda
Hanafuda με θέμα Pokemon

Αρχικά, οι κάρτες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ψυχαγωγία. Θα καταλήξουν όμως και αυτές να χρησιμοποιούνται για τζόγο. Τελικά η ιαπωνική μαφία Yakuza θα αρχίσει να χρησιμοποιεί της κάρτες Hanafuda στα παιχνίδια που διοργάνωναν με υψηλά στοιχήματα.

Ο Fusajiro είχε ξαφνικά πρόβλημα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς και έπρεπε να αρχίσει να εκπαιδεύει κόσμο για να παράγουν τις κάρτες μαζικά.

Διαβάστε το άρθρο μας ΄΄Τι είναι οι κάρτες Hanafuda΄΄ για να μάθετε περισσότερα!

Φτάσαμε στο 1907

Το 1907, ο Fusajiro Yamauchi θα επεκταθεί φέρνοντας την δύση στην ανατολή. Η Nintendo θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα καταφέρει να κατασκευάσει κάρτες δυτικού στυλ και να τις προωθήσει επιτυχώς στην αγορά της Ιαπωνίας.

hanafuda

Με αυτήν την συνεχόμενη ζήτηση θα έπρεπε να βρεθεί ένα καλύτερο δίκτυο πώλησης. Έτσι θα έρθει σε συμφωνία με την Japan Tobacco & Salt Public Corporation για να πουλάνε τις κάρτες του στα καταστήματα καπνού τους.

Η Συνταξιοδότηση του Fusajiro Yamauchi

Ο Fusajiro Yamauchi θα αφήσει την εταιρεία το 1929. Στην θέση του θα αφήσει τον γαμπρό του Sekiryo Kaneda. Ο Sekiryo θα αλλάξει επίθετο και θα υιοθετήσει το επίθετο ΄΄Yamauchi” βεβαιώνοντας έτσι ότι θα αναλάβει την διοίκηση της Nintendo. Ο Ιδρυτής της Nintendo θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια της ζωής του μακριά από την διοίκηση της εταιρίας. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 1 Ιανουαρίου 1940 από εγκεφαλικό στο Kyoto. Δυστυχώς, δεν θα δει ποτέ την εταιρεία του να γίνετε ο κολοσσός που είναι σήμερα.

Ο δισέγγονος του Fusajiro ο Hiroshi Yamauchi, θα αναλάβει την εταιρεία το 1949. Έχοντας την διοίκηση της Nintendo για τα επόμενα 53 χρόνια, θα την μετατρέψει σε μια παγκόσμια αναγνωρισμένη εταιρεία και έναν κολοσσό δισεκατομμυρίων.

Πηγή, Πηγή, Πηγή, Πηγή, Πηγή

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 6300 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Αφήστε ένα σχόλιο!