Tuesday, January 21, 2025
Reviews

Paper Mario: The Origami King – Nintendo Switch Review

Origami Mario

Το πρώτο Paper Mario κυκλοφόρησε το 2000 για το Nintendo 64 από την Intelligent Systems, ως συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Super Mario RPG που είχε αναπτύξει η Square για το SNES. Σκοπός του ήταν να εντάξει τους χαρακτήρες του Mario Universe σε ένα παιχνίδι με RPG στοιχεία και turn based σύστημα μάχης.


Ο συνδυασμός των platforming στοιχείων του Mario franchise με αυτά ενός RPG, τα ιδιαίτερα γραφικά κάθε παιχνιδιού της σειράς στα οποία όλοι οι χαρακτήρες και ο κόσμος μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από χαρτί, καθώς και το γεμάτο χιούμορ σενάριο οδήγησαν στην εμπορική επιτυχία του Paper Mario.


Τέσσερα χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε για το GameCube η συνέχεια με τίτλο: Paper Mario: The Thousand-Year Door, το οποίο πλέον θεωρείται κλασσικό και το καλύτερο της σειράς. Η επιτυχία των Paper Mario τα καθιέρωσε ανάμεσα στα βασικά franchise που η Nintendo κυκλοφορεί για κάθε της σύστημα είτε ως Paper Mario είτε ως Mario & Luigi, που αποτελεί το spin off της σειράς για τις φορητές κονσόλες.

Στις 17 Ιουλίου 2020, η σειρά απέκτησε την τελευταία της συνέχεια με την κυκλοφορία του Paper Mario: Origami King στο Nintendo Switch. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Intelligent Systems, το στούντιο που έχει ταυτίσει το όνομα του με το Paper Mario franchise καθώς βρίσκεται πίσω από όλα τα παιχνίδια της σειράς.  Σε αυτό το νέο Paper Mario, η IS προσπάθησε να διατηρήσει όλα τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά της σειράς, παράλληλα κατάφερε να της δώσει έναν αέρα ανανέωσης, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες της υβριδικής κονσόλας της Nintendo.

Πριν προχωρήσουμε στο review του νέου Paper Mario καλό είναι να εξηγήσουμε και τον όρο Origami που αναφέρεται στον τίτλο και αποτελεί βασικό στοιχείο του παιχνιδιού. Το Origami σημαίνει στα Ιαπωνικά «Δίπλωμα Χαρτιού» και αποτελεί μια μορφή εικαστικής τέχνης και χόμπι των Ιαπώνων που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο Edo (1603-1868). Η τέχνη αυτή έχει να κάνει με το δίπλωμα χαρτιού για τη δημιουργία μορφών ζώων ή αντικειμένων, χωρίς να επιτρέπεται το κόψιμο του χαρτιού. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως πολλοί από εμάς θα θυμόμαστε πως φτιάχναμε χάρτινα καραβάκια όταν ήμασταν παιδιά ή κάτι πολύπλοκο καθώς υπάρχουν περίτεχνες δημιουργίες με τη χρήση μόνο μιας σελίδας χαρτιού.

Υπόθεση

Το Paper Mario: Origami King ξεκινά με τους Mario & Luigi να οδηγούν το διθέσιο kart τους προς το κάστρο της Princess Peach (γνώριμο σκηνικό έτσι?). Φτάνοντας εκεί βρίσκουν την πριγκίπισσα με μορφή Origami και κάποιον King Olly που τους ζητά να υποταχθούν στις απαιτήσεις του καθώς έχει σκοπό να μετατρέψει τα πάντα σε Origami. Μετά την άρνηση του Mario, ο King Olly εξοργίζεται και τον ρίχνει στα μπουντρούμια του κάστρου ενώ παράλληλα τυλίγει όλο το βασίλειο με πολύχρωμες, χάρτινες κορδέλες.

πολύχρωμες κορδέλες

Ο Mario, παγιδευμένος στο μπουντρούμι χωρίς τον Luigi που αγνοείται πρέπει να δραπετεύσει και να βρει τρόπο να καθαρίσει όλο το βασίλειο από τις χάρτινες ταινίες ώστε να φτάσει στο κάστρο και να σώσει την Princess Peach. Για καλή του τύχη, θα βρεθεί δίπλα του η Olivia, αδερφή του King Olly που δε συμφωνεί με τα σχέδια του μεγαλομανούς αδερφού της και αποφασίζει να βοηθήσει το Mario στη νέα του περιπέτεια.

Τρόπος Παιχνιδιού

Ο κόσμος του Paper Mario: Origami King είναι φτιαγμένος εξολοκλήρου από χαρτί και σε αυτόν πρέπει να περιπλανηθεί ο Mario για να φτάσει στο κάστρο της Princess Peach. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά, το Overworld, τις μάχες και τα Boss Fights.

Στο Overworld, ο Mario καλείται να εξερευνήσει τον χάρτινο κόσμο λύνοντας γρίφους και μαζεύοντας αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει. Τα στοιχεία platforming είναι έντονα καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά άλματα του Mario για να ανεβείτε σε ψηλότερα σημεία αλλά και ένα πολύ χρήσιμο σφυρί.

Καθώς ταξιδεύετε στον κόσμο του παιχνιδιού θα χρειαστεί να σώσετε άπειρα Toads και άλλους χαρακτήρες, γνωστούς από το Mario Franchise, όπως Koopas κ.α. Σημαντικό κομμάτι της εξερεύνησης των περιοχών είναι το να μαζεύετε κομφετί για να καλύψετε με αυτό τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από το στρατό του King Olly επαναφέροντας τον κόσμο στην αρχική του, χάρτινη, κατάσταση.

“Συγκεντρώστε νομίσματα για να αγοράσετε όπλα και εξαρτήματα που θα σας βοηθήσουν στην περιπέτεια σας”

Toads

Φυσικά, στο διάβα σας θα συναντήσετε και πάρα πολλούς εχθρούς, μέλη του στρατού του King Olly όπως Shy Guys και Goombas τους οποίους και πρέπει να νικήσετε. Εδώ είναι που εμφανίζεται το πιο αδύναμο στοιχείο του παιχνιδιού, το σύστημα μάχης. Κάθε φορά που συναντάτε έναν εχθρό, μεταφέρεστε σε μια κυκλική αρένα γεμάτη κερκίδες, στις οποίες κάθονται όλα τα Toads που έχετε σώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή για να σας εμψυχώσουν.

Ο Mario βρίσκεται στο κέντρο της αρένας ενώ γύρω του υπάρχουν τέσσερα, ομόκεντρα δαχτυλίδια. Σε αυτά τοποθετούνται οι εχθροί σε τυχαία σημεία. Πριν την μάχη, ο Mario έχει συγκεκριμένο χρόνο και διαθέσιμες κινήσεις για να ευθυγραμμίσει και να τοποθετήσει τους εχθρούς έτσι ώστε να έχει το πλεονέκτημα. Αφού ολοκληρώσει την τοποθέτηση τον εχθρών, ξεκινά η κανονική μάχη στην οποία χρησιμοποιείτε τα διαθέσιμα όπλα του Mario ή accessories που έχετε αγοράσει ή βρει στις περιπλανήσεις σας.

Ring

Θέση μάχης

Η τοποθέτηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς υπάρχουν όπλα, όπως τα παπούτσια του Mario, που μπορούν να χτυπήσουν εχθρούς που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, τον ένα μετά τον άλλο ή όπως το σφυρί του που μπορεί να χτυπήσει εχθρούς που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Όταν επιλέξετε το όπλο σας ξεκινά η επίθεση του Mario κατά την οποία καλείστε να πατήσετε και συγκεκριμένα κουμπιά την κατάλληλη στιγμή για να πετύχετε μεγαλύτερο damage.

Με την ολοκλήρωση του γύρου σας ξεκινά η σειρά των εχθρών, όσοι εχθροί είναι ακόμα ζωντανοί θα επιτεθούν στον Mario και μετά θα διασκορπιστούν στα δαχτυλίδια της αρένας ξεκινώντας και πάλι τη διαδικασία της μετακίνησης τους από εσάς. Στο τέλος όλων των κυμάτων με εχθρούς, θα λάβετε νομίσματα ανάλογα με την τοποθέτηση και το damage που πετύχατε.

“Η λογική του συστήματος μάχης θυμίζει περισσότερο mobile game”

Πρακτικά καλείστε κάθε τόσο να λύσετε το γρίφο της τοποθέτησης των εχθρών και να διαλέξετε το σωστό όπλο ή το σωστό accessory, όπως ένα λουλούδι της φωτιάς, για να τους νικήσετε. Στο τέλος δε λαμβάνετε τίποτα σημαντικό εκτός από μερικά νομίσματα, τα οποία όμως μπορείτε να βρείτε σε αφθονία κατά την εξερεύνηση του overworld. Δεν καταλαβαίνω την αξία που προσπάθησε η IS να δώσει βάζοντας αυτές τις μάχες στο παιχνίδι χωρίς να υπάρχει κάποιο Loot system ή κάποιο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. Αυτό που συμβαίνει μετά από λίγο είναι να προσπαθείτε να αποφύγετε τους εχθρούς για να μη διακόψετε την εξερεύνηση του πανέμορφου overworld και την επίλυση των γρίφων που συναντάτε.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι τα όπλα που αγοράζετε έχουν συγκεκριμένο όριο χρήσης πριν καταστραφούν οπότε θα πρέπει να τα ανανεώνετε διαρκώς αν δε θέλετε να βρεθείτε σε μια δύσκολη μάχη έχοντας μόνο τα βασικά Mario Boots και Mario Hammer.

Boss

Στον αντίποδα, τα Boss Fights παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια περιοχή θα συναντήσετε και το ανάλογο Boss το οποίο πρέπει να νικήσετε για να αφαιρέσετε την ανάλογη κορδέλα που έχει τυλίξει το κάστρο. Μετά από ένα μικρό cinematic κάθε φορά, μεταφέρεστε στη γνωστή κυκλική αρένα για την μάχη με το Boss.

Η διαφορά είναι ότι τώρα, το Boss βρίσκεται στο κέντρο της αρένας και πρέπει εσείς να μετακινήσετε τα δαχτυλίδια ώστε να βρείτε το δρόμο να το φτάσετε για να χρησιμοποιήσετε μετά τα όπλα σας πάνω του. Φυσικά, στο τέλος κάθε γύρου θα σας επιτεθεί το Boss οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας και accessories που αναπληρώνουν τη ζωή σας. 

“Τουλάχιστον, στα Boss Fights η χρήση των δαχτυλιδιών έχει αξία, χρειάζεται σκέψη και αρκετή προσπάθεια για να το νικήσετε”

ΓΡΑΦΙΚΑ

Η οπτική απόδοση του Paper Mario: Origami King είναι εξαιρετική με πολύ καλοσχεδιασμένους κόσμους και πανέμορφα τοπία. Μπορεί η απόδοση των χαρακτήρων να ακολουθεί μια 2D λογική καθώς είναι φτιαγμένοι από χαρτί αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει την ποιότητα του σχεδιασμού τους.

Όλα μοιάζουν πανέμορφα διπλωμένα ή τυλιγμένα ενώ δίνουν την εντύπωση πραγματικών Origami. Ειδικά σε docked mode θα απολαύσετε τα γραφικά σε όλη τους την ποιότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν είναι εξαιρετικό και σε handheld mode. Οι πολύχρωμοι κόσμοι που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του Mario franchise είναι παρόντες και εδώ εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τις δυνατότητες του Nintendo Switch, χωρίς να παρατηρούνται frame drops.

Σύνοψη

Είναι βασικό να αντιληφθούμε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι RPG και ούτε προσπαθεί να γίνει, όπως είχε ανακοινώσει η Nintendo. Όλα περιστρέφονται γύρω από τον υπέροχα σχεδιασμένο κόσμο και από άπειρα Puzzles και περιοχές που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πάνω από 20 ώρες μέχρι να το ολοκληρώσετε.  Το χιούμορ του παιχνιδιού είναι επίσης εξαιρετικό ειδικά από την πλευρά των Toads που θα συναντήσετε σε όλη σας την περιπέτεια.

Οι πειραματισμοί που ακολουθούν κάθε παιχνίδι της σειράς βρίσκονται και στο Paper Mario: Origami King. Περισσότερη έμφαση έχει δοθεί στο Puzzle και adventure κομμάτι ενώ το character building έχει αφαιρεθεί εντελώς καθώς η Intelligent Systems προσπάθησε να δοκιμάσει νέους τρόπους για να ανανεώσει το franchise στην επιστροφή του σε οικιακές κονσόλες. Δυστυχώς, το νέο σύστημα μάχης περισσότερο αφαιρεί παρά προσφέρει στο παιχνίδι και δε θα μου έκανε εντύπωση αν στην πορεία της ζωής του δούμε κάποιο patch που να αφαιρεί ή να μειώνει τις μάχες.  

Bob-omb

Παρόλα αυτά, το σύστημα μάχης δεν καταστρέφει εντελώς, την συνολική εμπειρία του παιχνιδιού καθώς θα βρείτε τρόπους στην πορεία σας να αποφεύγετε αρκετές από αυτές. Δεν πρόκειται, φυσικά, για ένα παιχνίδι αντίστοιχο του The Thousand-Year Door αλλά για μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη σειρά που δείχνει ότι βγήκε βιαστικά ώστε η Nintendo να έχει μια δυνατή κυκλοφορία μέσα στο καλοκαίρι.


+ Πολύ καλοσχεδιασμένος κόσμος.
+ Boss Fights .
+ Ενδιαφέρουσα περιπλάνηση και εξερεύνηση

– Βαρετό σύστημα μάχης.
– Έλλειψη looting system.

Score: 6/10

6/10

Ευχαριστούμε τη CDMEDIA για τον κωδικό του παιχνιδιού.

Tested : Nintendo Switch

Age Rating: 7

Developer: Intelligent Systems

Publisher: Nintendo

Available for: Nintendo Switch only

Release date: 17/07/2020

Features: Handheld mode, Tabletop mode, TV mode, Save Data Cloud

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

One thought on “Paper Mario: The Origami King – Nintendo Switch Review

  • Το αδικείται το παιχνίδι. Είναι το καλύτερο puzzle adventure game που έχει βγάλει η nintendo.

    Reply

Αφήστε ένα σχόλιο!