Monday, April 29, 2024
Reviews

Cyber Protocol Review

Hackerman is Back!

To Cyber Protocol είναι ένα indie arcade puzzle platformer με επιρροές cyberpunk, retro graphics, 80s disco και φωτάκια νέον, απο τον developer RedDeer Games (αυτό ακριβώς, τιποτάλο). Το παιχνίδι αποτελεί έναν από τους πολλούς exclusive τιτλους του Nintendo Switch, η τιμή του την ώρα γραφής αυτού του review είναι στα 9,99€ χωρίς έκπτωση και είναι μια από τις πολύ αξιόλογες επιλογές που μπορεί κανείς να προσθέσει στη συλλογή του σε αυτά τα λεφτά. Εξηγούμαι:

Στο Cyber Protocol, είσαι ένας χάκερ σε μια Cyberpunk κοινωνία. Στο πρώτο cutscene, βρίσκεσαι σε μια αποστολή για να κάνεις κάτι, αλλά το ανδροιδές σου χαλάει. Και τι πρέπει να κάνεις σαν σωστός εϊτίλας χάκερ για να συνεχίσεις την αποστολή σου; Φυσικά, να χακάρεις το ανδροιδές σου για να ενεργοποιήσεις το πρωτόκολλο που θα το επαναφέρει σε ορθή λειτουργία. Και μετά… δεν έχει κάτι. Αυτό είναι όλο το storyline που σου δίνει το Cyber protocol, και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο.

Οπότε ξεκινάει η πρώτη πίστα, και εσύ, ο εϊτίλας χάκερ με το ένα μάτι, χειρίζεσαι ένα κομμάτι κώδικα το οποίο πρέπει να το περάσεις από 100 πίστες για να ενεργοποιήσεις το πρωτόκολλο που θα επαναφέρει στη ζωή το ανδροϊδές σου. Η πρώτη εντύπωση που δίνει το παιχνίδι, είναι πως είναι ένα casual mobile παιχνιδάκι μέσα στο οποίο κινείσαι μέσα σε έναν ψηφιακό λαβύρινθο, μαζέυεις κίτρινες μπαλίτσες και προσπαθείς να φτάσεις από την αρχή στο τέλος της κάθε πίστας. Η συγκεκριμένη αίσθηση της απόλυτης μετριότητας, φεύγει μετά από 2 λεπτά, όταν ολοκληρώσεις το tutorial και το παιχνίδι δείχνει τι σκοπεύει να βάλει ως εμπόδια στο δρόμο του ηρωικού σου πίξελ, προκειμένου να σε σκοτώσει περισσότερες φορές και από όλα τα SoulsBorne παιχνίδια μαζί! Γιατί αν το χάκινγκ ήταν εύκολο, θα το έκανε και η γιαγιά η Τερψιθέα στην κάτω ραχούλα φίλοι μου.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το είδος του παιχνιδιού είναι οι 40 λέξεις που έγραψα στην πρώτη γραμμή του review. Αναλυτικότερα (κι άλλο; ) , βλέπεις το λαμπερό τετράγωνο κομμάτι κώδικά σου σε top-down κάμερα, και το κινείς μέσα σε έναν λαβύρινθο με τον εξής κανόνα: Όταν το κινείς προς μια κατεύθυνση, αυτό θα σταματήσει να πηγαίνει προς αυτήν όταν βρεί εμπόδιο. Στη συνέχεια το κινείς προς μια άλλη κατεύθυνση κ.ο.κ. Κατά τα άλλα, υπάρχουν κουτάκια που εκρύγνυνται ένα δευτερόλεπτο αφού περάσεις από πάνω τους αποτρέποντάς σε να γυρίσεις πίσω γρήγορα, τοίχοι που αν πέσεις πάνω τους σε σκοτώνουν, σημεία που αν περάσεις μια φορά από πάνω τους γίνονται συμπαγή κλείνοντας σου το δρόμο, γωνίες οι οποίες σε σπρώχνουν προς τα όπου θέλουν, teleporters που σε βγάζουν σε άλλο σημείο του χάρτη, κινούμενα bugs στον κώδικα του ανδροειδούς τα οποία σε σκοτώνουν, laser τα οποία σε σκοτώνουν και γενικότερα, ΠΟΛΛΑ πράγματα τα οποία σε σκοτώνουν. Κάτι σαν το Pac-Man, αν τον Pac-Man τον είχε χωρίσει η Ms. Pac-man και είχε μπλέξει με ναρκωτικά, MDMA και Tomorrowland. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με το εκπληκτικό soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο μάλιστα σου επιτρέπει να επιλέξεις και ποια μουσική θα ακούς από τα ενσωματωμένα κομμάτια, τι μπορεί να πάει στραβά;

Το παιχνίδι παρόλα αυτά, δεν πετάει όλα αυτά τα εμπόδια μαζί. Έχει ένα καταπληκτικό learning & training curve, αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι των πρώτων level σε ένα κάθε φορά από όλα τα πιθανά hazards, προκειμένου να μάθεις να τα αντιμετωπίζεις όλα σιγά σιγά. Αρχικά δημιουργείται η εντύπωση πως πρέπει να κινείσαι γρήγορα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που θα κάνει κάποιος παίχτης όταν παίζει Cyber Protocol. Όσο προχωρούν τα level, η δυσκολία αυξάνεται εκθετικά, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να βάζει τον παίχτη στη λογική να προγραμματίζει και να σκέφτεται το δρόμο που θα ακολουθήσει. Το καλύτερο όπλο που δίνεται στον παίκτη είναι το κουμπί ZR (R2 για τους Sony loyalists, RT για τους Xbox fans) το οποίο ξεζουμάρει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τετραγωνάκι για να προβληθεί μεγαλύτερο μέρος της πίστας στην οθόνη! Κρατάω ως μειονέκτημα το γεγονός πως η δυσκολία ανεβαίνει σε κάποια levels κατακόρυφα, και μετά από ένα semi-long session, κουράζει. Υπάρχουν σημεία που το παιχνίδι είναι άδικα δύσκολο. Κάθε πίστα έχει ένα ή παραπάνω Checkpoints, από τα οποία το κομμάτι κώδικα που χειρίζεται ο παίκτης θα κάνει respawn αν καταστραφεί. Τα checkpoint ξεκλειδώνονται αν ο παίκτης καταφέρει να κινήσει το κομμάτι κώδικα πάνω στο κουτάκι του checkpoint, διαφορετικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.  

Φυσικά, οι completionists θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς κάθε map έχει score το οποίο βγαίνει από την ταχύτητα και από το πόσα collectibles μάζεψε ο παίκτης. Υπάρχει επίσης και ένα Arcade Mode για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν και αφού τελειώσουν τα story missions. Το Arcade Mode είναι το πιο δύσκολο challenge του παιχνιδιου, καθώς ο παίκτης καλείται να το τερματίσει με 4 ζωές. Οι 20 καλύτεροι χρόνοι αποθηκεύονται στα World Leaderboards. Are you up for the challenge?

Ώντας exclusive τίτλος του Nintendo Switch, δε θα μπορούσε να μην έχει 2-4 player mode. Το 2-4 player mode περιλαμβάνει 2 διαφορετικά είδη παιχνιδιού:

  1. Οι παίκτες προσπαθούν να περάσουν την πίστα μαζί
  2. Οι παίκτες προσπαθούν να κάνουν ο ένας καλύτερο χρόνο από τον άλλο

Coop Mode:

Δεν το περίμενα, αλλά το 2-4 player mode μου άρεσε πάρα πολύ. Αν είναι δύσκολο να βγούν κάποιες πίστες με έναν παίχτη, τότε με 2 και πάνω το σαλόνι σας θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης στο οποίο οι παίχτες φωνάζουν ο ένας τον άλλο να προσέχουν το timing των κινήσεών τους! Δυστυχώς δε θα πρότεινα το coop mode σε handheld position σε καμία περίπτωση. Χρειάζεται μεγάλη οθόνη για να μπορούν όλοι οι παίκτες να βλέπουν καλά τις κινήσεις που θα κάνουν.

Το Cyber Protocol αποδίδει καταπληκτικά, σε όλα τα πιθανά σενάρια, handheld, tabletop, TV, καθώς και με όλα τα πιθανά χειριστήρια. Για το review αυτό, δοκιμάστηκε με double joycons, handheld attached, pro controller και SN30+ Pro της 8bitDo Το handheld mode είναι το καλύτερο, καθώς επικροτεί το είδος του παιχνιδιού. Είναι καλοσχεδιασμένο, τα χρώματα είναι ξεκάθαρα, δεν ταλαιπωρεί καθόλου τη μπαταρία και έχει παρα πολύ έυκολα και εύπεπτα controls. Μάλιστα, μετά από 4.5 ώρες gameplay, το switch μου (V1) είχε πέσει από το 100% στο 28%. Ένα μικρό μειονέκτημα υπάρχει αν παιχτεί σε πολύ μεγάλη οθόνη (50’’+) καθώς τα πολλά Neon και οι γρήγορες κινήσεις μπορεί να κουράσουν τα μάτια γρήγορα.

Τα πράγματα σοβαρεύουν όσο περνούν οι πίστες

VCSP v10 RTM Upgrade Notes

Conclusion: Το Cyber Protocol  είναι ένα εξαιρετικο arcade puzzle platformer, το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα του Nintendo Switch. Έχει πολύ περιεχόμενο, για κάθε είδους gamer, έχει καταπληκτική μουσική, εξαιρετικά και προσεκτικά σχεδιασμένα levels, post-game challenges για καλύτερο score, arcade mode με leaderboard, Coop mode, και όλα αυτά μόνο για 9.99€ (την ώρα γραφής αυτού του review). Είναι δεδομένο πως θα περάσετε αρκετές ώρες προσπαθώντας να περάσετε όλα τα levels, ειδικά αν έχετε και φίλους για να το παίξετε μαζί τους!

Θετικά στοιχεία:

  • Όμορφο design
  • Έξυπνα levels
  • Σταθερό learning curve
  • Εξαιρετικό Soundtrack
  • Διασκεδαστικό Coop Mode

Αρνητικά στοιχεία:

  • Κάποια levels είναι κουραστικά δύσκολα και αποθαρρύνουν τον παίκτη.

Τελικό σκόρ:

Το review αυτό γράφτηκε μετα απο συνολικά 17 ώρες παιχνιδιού, σε όλα τα modes που αναφέρονται.

Αφήστε ένα σχόλιο!