Tuesday, April 30, 2024
Άρθρα

Hiroshi Yamauchi: Μέρος πρώτο

1949 το τέλος του Sekiryo Kaneda η αρχή του Hiroshi Yamauchi, ένας θρύλος γεννιέται

Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το αφιέρωμα με το τέλος του άρθρου που γράψαμε για τον Sekiryo Kaneda που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ακόμη και αυτό το απόσπασμα όμως το εμπλουτίσαμε με περισσότερες λεπτομέρειες αφού το βασικό πρόσωπο του άρθρου είναι ο Hiroshi Yamauchi.

Ο Sekiryo, ο δεύτερος πρόεδρος της Nintendo, το 1948 παθαίνει εγκεφαλικό με αποτέλεσμα το 1949 να παραιτηθεί. Βρισκόμενος κοντά στον θάνατο φωνάζει εσπευσμένα τον εγγονό του, Hiroshi Yamauchi (山内溥), στο νεκροκρέβατο του. Εκεί θα του ζητήσει να αφήσει τις σπουδές και να αναλάβει αμέσως την διοίκηση της Nintendo.

Hiroshi Yamauchi in 1999
Hiroshi Yamauchi in 1999.Credit…Toru Yamanaka/Agence France-Presse — Getty Images Πηγή

Βλέπετε ο Sjikanojo Inaba, πατέρας του Hiroshi, είχε χάσει τα δικαιώματα του στην ιεραρχία της Nintendo καθώς είχε εγκαταλείψει την οικογένεια του όταν ο Hiroshi ήταν 5 ετών.

O Hiroshi γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα λάμβανε τον ίδιο σεβασμό, που είχαν οι υφιστάμενοι στον παππού του. Οπότε δέχεται με έναν όρο. Να απολύσει όλους όσους δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι αυτήν την αλλαγή και να είναι ο μόνος στην οικογένεια που θα δουλεύει για την Nintendo. Ο Sekiryo Kaneda δέχεται απρόθυμα.

Έτσι, ο Hiroshi Yamauchi, γίνετε ο τρίτος πρόεδρος της Nintendo (1949-2002).
Πρώτος απολύεται ο μεγαλύτερος ξάδερφος του. Λόγο του νεαρού της ηλικίας και της έλλειψης εμπειρίας, πολλοί υπάλληλοι δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά και αυτό τον αγανακτούσε.

Απεργία στα εργοστάσια!

Αρκετά σύντομα μετά τον διορισμό του ως πρόεδρο, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια απεργία από τους εργάτες του εργοστασίου οι οποίοι περίμεναν ότι ο Hiroshi Yamauchi θα υποχωρήσει εύκολα. Αντιθέτως, ξεκινά την συστηματική απόλυση πολλών εκ των παλαιών manager και εργαζoμένων .

Με αυτόν τον τρόπο διασφάλισε ότι δεν θα υπάρξει κάποιος να αμφισβητήσει την εξουσία του και τα μελλοντικά σχέδια που είχε για την Nintendo.

Ήταν ο μοναδικός κριτής των πιθανών νέων προϊόντων και μόνο τα προϊόντα που του φαινόντουσαν ελκυστικά έβγαιναν στην αγορά.

Έτσι θα ξεκινήσει να διοικεί την εταιρία με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μια διοίκηση που θα κρατήσει για τα επόμενα 53 χρόνια και θα εκτοξεύσει την εταιρία στα ύψη.

Μια σύντομη ματιά στην ζωή του Hiroshi Yamauchi

Ο Hiroshi Yamauchi είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Η μητέρα του, Kimi παντρεύετε τον Shikanojo Inaba. Αποτέλεσμα αυτού του γάμου να γεννηθεί στο Kyoto στις 7 Νοεμβρίου του 1927 ο Hiroshi. Ο πατέρας του θα τους εγκαταλείψει όταν ήταν μόλις 5 ετών. Η Kimi μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα σαν μονογονέας τον παραδίδει στους γονείς της.

Στην ηλικία των δώδεκα θα σταλθεί σε ιδιωτικό σχολείο του Kyoto. Σκοπός του να σπουδάσει νομική και μηχανική. O δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος όμως θα διακόψει τις σπουδές του. Μιας και ήταν πολύ μικρός για να πολεμήσει θα σταλεί να δουλέψει σε στρατιωτικό εργοστάσιο. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος το 1945 θα πάει στο Waseda University να σπουδάσει νομική.

Αργότερα θα παντρευτεί την Michiko Inaba και το 1950 θα αποκτήσει την πρώτη του κόρη Yoko. Στην συνέχεια μετά από πολλές αποβολές η Michiko θα γεννήσει το 1957 την δεύτερη κόρη του Fujiko και σύντομα θα αποκτήσει και έναν γιό τον Katsuhito.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 85 ετών θα πεθάνει στο νοσοκομείο από επιπλοκές πνευμονίας.

Τα πρώτα χρόνια

1951

Hiroshi Yamauchi renames nintendo

Το 1951 αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Nintendo Playing Cards Co. Ltd. (ή Nintendo Karuta Co. Ltd στην Ιαπωνία)

1952

new office
Το κτίριο βρίσκετε σε έναν στενό δρόμο, ανάμεσα σε δύο ποτάμια, και δεν υπάρχει τίποτα γύρω του, μόνο μερικά παλιά μαγαζιά και ένα πανδοχείο. πηγή

O Hiroshi ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό της Nintendo μεταφέροντας τα κεντρικά της γραφεία σε ένα νεότερο κτίριο στην οδό Takamatsu-cho μεταξύ των ποταμών Takasegawa και Kamogawa. O Hiroshi ενοποίησε επίσης τα εργοστάσια παραγωγής στο Κιότο για να κάνει τη διαδικασία παραγωγής καρτών πιο αποτελεσματική

1953

Πιο δυνατές πλαστικοποιημένες κάρτες! Η Nintendo γίνετε η πρώτη εταιρία στην Ιαπωνία που κατασκευάζει πλαστικοποιημένες κάρτες.

1959

Hiroshi Yamauchi closes a deal with disney
Κατασκευαστής: Nintendo
Έτος έκδοσης: 1960
πηγή

Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία έρχεται το 1959. Μετά από ένα ταξίδι που κάνει στην Αμερική κλείνει συμφωνία με την Walt Disney Productions. Αυτή η συμφωνία θα του δώσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες της Disney στις κάρτες του. Έχοντας στα χέρια της αυτή την συμφωνία η Nintedo ξεκινά την παραγωγή και βγάζει το πρώτο διαφημιστικό για τηλεόραση που επικεντρώνεται στις κάρτες παιχνιδιού της Disney. Οι κάρτες γίνονται πολύ δημοφιλής και πουλάνε πάνω από 600,000 πακέτα το ίδιο έτος.

jiminy cricket nintendo card

Αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν τα κέρδη της Nintendo και να εισαχθεί η εταιρία στο χρηματιστήριο.

Jiminy Cricket

1963 ο Hiroshi Yamauchi σκέφτεται το ρύζι

Το εμπόριο των καρτών είχε αρχίσει να παρακμάζει οπότε ο Hiroshi Yamauchi, άρχισε να δοκιμάζει διάφορες άλλες ιδέες. Για να εγκαινιάσει αυτή τη νέα κατεύθυνση, ο Hiroshi άλλαξε το όνομα της Nintendo Playing Cards Co. σε αυτό που είναι γνωστό ως σήμερα – Nintendo Co. Ltd.

Nintendo instant rice πηγή

Ο Hiroshi είχε πολλές ιδέες στο μυαλό του. Μία από αυτές το ρύζι. Ναι καλά διαβάσατε το Ρύζι. Έτσι δημιούργησε ατομικές μερίδες στιγμιαίου ρυζιού (ρύζι γρήγορου μαγειρέματος). Μιας και το ρύζι είναι βασικό στοιχείο στην διατροφή της Ιαπωνίας ένα σακουλάκι ρύζι που το μόνο που έπρεπε να προσθέσεις είναι νερό φάνταζε μια εκπληκτική ιδέα. Δυστυχώς, το ρύζι δεν είχε καλή γεύση και το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς.

Hotel mario
H εικόνα δεν έχει καμία σχέση με το επόμενο εγχείρημα του Hiroshi

Η επόμενη ιδέα ήταν λίγο πιο πονηρή. Αποφάσισε να ανοίξει ένα ξενοδοχείο ΄΄αγάπης΄΄. Τα Love Hotels είναι ένας δημοφιλής όρος στην Ιαπωνία. Εκεί θα μπορούσες να νοικιάσεις το δωμάτιο με την ώρα! Καταλαβαίνετε όλοι πιστεύω πια ήταν η μεγαλειώδες ιδέα πίσω από αυτήν την επιχειρηματική κίνηση. Αν δεν κατάλαβες μάλλον είσαι ή πολύ μικρός ή πολύ αθώος οπότε δες την παρακάτω ιδέα του Hiroshi.

Η παραπάνω πληροφορία αν και εμφανίζετε σε πάρα πολλά site, ως βασική πηγή όλα έχουν το βιβλίο Game Over: How Nintendo Conquered the world. Στο βιβλίο φαίνεται να είπε ο Miyamoto:

Σε ηλικία 21 ετών, ο Hiroshi Yamauchi ανέλαβε τη Nintendo το 1949, μετά το θάνατο του παππού του. Οδήγησε την εταιρεία σε αρκετά ακόμη χρόνια επιτυχίας στον κλάδο των τραπουλόχαρτων. Ο Yamauchi εξερεύνησε μια σειρά από πρόσθετα επιχειρηματικά εγχειρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αλυσίδας “love hotel”. Τελικά, η μόνη επιτυχημένη κίνηση ήταν στη βιομηχανία παιχνιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

 Shigery Miyamoto (Όλοι ξέρουμε ότι ο Shigery μιλάει πολύ αλλά καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς μερικές φορές)

Μια ακόμη ιδέα

Daiya Taxi

Αφού είδε και απόειδε, είπε να δοκιμάσει την τύχη της εταιρείας στα TAXI ιδρύοντας μια εταιρεία με το όνομα Daiya. Αν και πήγαινε καλά τελικά πούλησε την εταιρεία μετά από τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με το σωματείο των οδηγών που απαιτούσε ολο ένα και πιο υψηλούς μισθούς και προνόμια.

O Hiroshi Yamauchi φτάνει την Nintendo στα όρια της χρεοκοπίας

Όλες αυτές οι δοκιμές έφτασαν την εταιρία στο όριο της χρεοκοπίας. Μια μέρα ο Hiroshi Yamauchi Εντοπίζει έναν μηχανικό με το όνομα Gunpei Yokio να παίζει με ένα απλό επεκτεινόμενο χέρι. Ο Gunpei το είχε κατασκευάσει για να διασκεδάζει τον εαυτό του στα διαλύματα.

Gunpei Yokio Ultra hand

Ο Hiroshi έβαλε τον Gunpei να φτιάξει από αυτό το παιχνίδι ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Έτσι κατασκεύασε το 1966 το Ultra Hand το οποίο έκανε άμεση επιτυχία σώζοντας την Nintendo. Εκεί ήταν που ο νέος πρόεδρος κατάλαβε πως το μέλλον της Nintendo ήταν στα παιχνίδια.

Μάθετε τα πάντα για τον Gunpei Yokoi στο αφιέρωμα των Nintenders:

Σπουδαίες Προσωπικότητες της Nintendo – Gunpei Yokoi

Η αρχή της εποχής των ηλεκτρονικών!

Ξέρω ότι σας αφήνω στο καλύτερο αλλά κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει αυτό το άρθρο και να συνεχίσουμε την ιστορία της διοίκησης του Hiroshi Yamauchi στο Part 2. Stay tunned!!!

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 6300 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

1 Πηγή

2 Πηγή

3 Πηγή

4 Πηγή

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Αφήστε ένα σχόλιο!