Tuesday, April 30, 2024
Reviews

Kirby and the Forgotten Land Review

Ο Kirby μεγάλωσε… το franchise

Όταν η Nintendo κυκλοφορεί έναν καινούριο τίτλο γνωρίζεις εκ των προτέρων πως υπάρχει ένας πήχης. Αυτός έχει ως αποτέλεσμα να μην σε απογοητεύει ποτέ. Πόσο μάλλον όταν στο τελευταίο Nintendo Direct του Ιαπωνικού κολοσσού ανακοινώνεται ένα νέο τρισδιάστατο Kirby! ΝΑΙ, σωστά διαβάσατε. Ο Kirby γιορτάζει φέτος τα 30 γενέθλια του και η Nintendo κυκλοφορεί το πρώτο τρισδιάστατο τίτλο στην πολυετή ιστορία του franchise. Πέτυχε η συνταγή όμως; Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Υπόθεση

Η ιστορία ξεκινά με τον Kirby και τους φίλους του Waddle Dees να αναροφούνται σε μια δίνη και στη συνέχεια να τους “φτύνει” σε έναν άγνωστο κόσμο. Εκεί όπου απαγαγονται οι Waddle Dees, αναγκάζοντας τον Kirby να ψάξει σε αυτή την ξεχασμένη γη για να τους απελευθερώσει.

Gameplay

Το Kirby and the Forgotten Land διαθέτει μια πολύ οικεία δομή 3D platformer, με έξι διαφορετικούς κόσμους για εξερεύνηση. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι εστιάζει περισσότερο στο action κομμάτι και λιγότερο στο platform με αρκετά στοιχεία adventure. Στην ουσία δεν είναι ένα παιχνίδι ανοικτού κόσμου όπως το Mario Odyssey, καθώς μοιάζει περισσότερο στο Mario 3D World.

Ο Kirby μπορεί να φουσκώσει τον εαυτό του και να επιπλέει προς τα πάνω σε περίπτωση που κάνει κατά λάθος ένα άλμα. Καθιστώντας τον έναν πολύ εύκολο και επιεική χαρακτήρα στον έλεγχο. Ενώ υπάρχουν άφθονες μάχες, με μεγάλη γκάμα εχθρών, η πρόκληση είναι μικρή. Επίσης ο Kirby, είναι σε θέση να καταβροχθίσει τους εχθρούς και να κλέψει τις ικανότητές τους. Υπάρχουν 12 διαφορετικές δυνατότητες αντιγραφής διαθέσιμες. Οι οποίες έχουν τη δική τους στρατηγική και χρήση.

Για παράδειγμα, το Hammer επιτρέπει στον Kirby να προκαλέσει μεγάλη ζημιά από κοντά. Ενώ το Ice σας επιτρέπει να κάνετε πατινάζ στο έδαφος και να παγώσετε τους εχθρούς σε έναν παγετώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις ικανότητες μπορούν επίσης να αναβαθμιστούν. Επιτρέποντάς σας να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά και ακόμη και να επιτρέψετε στον Kirby να μάθει επιπλέον κινήσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση της ικανότητας Fire, όπου του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί στον αέρα σαν δράκος.

Φυσικά, το τεράστιο οπλοστάσιο επιθέσεων του Kirby σημαίνει οτι οι περισσότεροι εχθροί αποτελούν μικρή απειλή. Ωστόσο, οι Kidnapped Waddle Dees που είναι καλά κρυμμένοι στις πίστες, σας αναγκάζουν να πρέπει να ψάχνετε μυστικά περάσματα και να συμμετέχετε σε μίνι-παζλ. Τέλος υπάρχει και ένας αριθμός μίνι επιπέδων, τα οποία και λειτουργούν περισσότερο ως συμπληρωματικά, αλλά απαραίτητα για την εξέλιξη της περιπέτειας.

Mouthful Mode

Οι νέοι μετασχηματισμοί της λειτουργίας Mouthful επιτρέπουν στον Kirby να παίρνει προσωρινά τη μορφή άψυχων αντικειμένων. Για παράδειγμα, ενός αυτοκινήτου, ενός κώνου κυκλοφορίας και μιας σκαλωσιάς. Αυτή η λειτουργιά επιτρέπει στο Forgotten Land να προσθέσει μερικά ακόμη εφευρετικά παζλ, παρόμοια με τις μεταμορφώσεις Cappy στο Mario Odyssey. Όλοι οι μετασχηματισμοί είναι άκρως διασκεδαστικοί και χρήσιμοι για την πορεία και εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ένας από τους αγαπημένους μου, είναι εκείνος όπου ο Kirby καταπίνει μια λάμπα. Για να μπορεί να φωτίσει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει στην πίστα και όχι μόνο. Μου άρεσε επίσης να παίρνω τη μορφή ενός μηχανήματος αυτόματης πώλησης και να πυροβολώ με κουτάκια αναψυκτικών σε ανυποψίαστους εχθρούς. Καθώς και να οδηγώ το αυτοκίνητο τύπου Mini Cooper, συμμετέχοντας στα mini-racing σημεία του παιχνιδιού.

Co-op Multiplayer

Εδώ πρακτικά ο δεύτερος παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός Waddle Dee. Που σημαίνει οτι δεν μπορείτε να κλέψετε τις ικανότητες του εχθρού. Αλλά αντίθετα μπορείτε να χτυπήσετε τους εχθρούς με ένα δόρυ. Με τον Waddle Dee να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη συντριπτική πλειονότητα των παζλ λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων του, μοιάζει περισσότερο με βοηθητικό ρόλο παρά ως ισότιμο συνεργάτη.

Η κάμερα είναι επίσης κλειδωμένη στον Kirby. Οπότε αν ο βασικός παίκτης προχωρήσει πολύ γρήγορα, ο Waddle Dee είτε θα δυσκολευτεί να δει το περιβάλλον του, είτε θα αναγκαστεί να τηλεμεταφερθεί στο κάδρο της κάμερας. Νομίζω ότι αυτή η λειτουργία co-op είναι μια εξαιρετική επιλογή μόνο για γονείς που παίζουν μαζί με τα παιδιά τους. Ειδικά αν έχουν κολλήσει σε μια ιδιαίτερα απαιτητική μάχη με Βoss.

Μία πόλη γεμάτη εκπλήξεις

Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας του , Ο Kirby έχει ως βάση μία πόλη. Εκτός από το να αναβαθμίσει τις ικανότητές του ή να αγοράσει αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν, μπορεί να παίξει και διάφορα mini-games στα μαγαζιά και τους χώρους που ανοίγουν σταδιακά από τους απελευθερωμένους Waddle Dees. Αποτελεί επίσης την αφετηρία για το post credits περιεχόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η ύπαρξη της πόλης, με την χαλαρή ατμόσφαιρά της, προσδίδει ένα πολύχρωμο και ευχάριστο τόνο στο παιχνίδι κάνοντας το, να μη γίνεται ποτέ αγγαρεία η επιστροφή σε αυτήν.

Μέσα στην πόλη, υπάρχουν και κάποιοι καλά κρυμμένοι κωδικοί. Κάθε φορά που ανακαλύπτει ο παίκτης από έναν, ανταμείβεται με νομίσματα και rare stones όπου είναι σημαντικά για τις αναβαθμίσεις του χαρακτήρα. Για παράδειγμα, εάν παίξετε το demo του τίτλου, θα ανταμειφθείτε με τον κωδικό : CLEARDEMO 300 Star Coins

Γραφικά

Η HAL Laboratory έχει επιλέξει ένα πολύχρωμο στυλ τέχνης κινουμένων σχεδίων που αναμφίβολα θα αρέσει στα παιδιά. Κάθε επίπεδο είναι γεμάτο με λεπτομέρειες και με πανέμορφα σκηνικά που είναι συχνά μαγευτικά για θέαση. Η νέα περιπέτεια του Kirby ξεκινά σε μια μετά-αποκαλυπτική πόλη που έχει καταληφθεί από τη φύση. Με λουλούδια να καλύπτουν τις κορυφές των ουρανοξυστών και δέντρα να ξεφυτρώνουν από τους δρόμους. Μας θύμισε το Last of Us σε μία “καρτουνίστικη” εκδοχή. Αργότερα, θα εξερευνήσετε μια χιονισμένη τούνδρα, μια έρημο, ακόμη και ένα θεματικό πάρκο.

Η μουσική επένδυση του Forgotten Land εκτός από ελάχιστες στιγμές, δεν μας έμεινε αξιομνημόνευτη. Επίσης δεν παρατήρησα ποτέ προβλήματα απόδοσης ή σφαλμάτων κατά τη διάρκεια του δεκάωρου παιχνιδιού μου και τα loading times ήταν ικανοποιητικά γρήγορα. Ωστόσο, ένα πράγμα που θα μπορούσε να επιτύχει η HAL Laboratory είναι τα 60 fps και όχι τα 30 που τρέχει το παιχνίδι. Χωρίς αυτό να επηρεάζει την όλη εμπειρία του παιχνιδιού, όταν έχεις δει τίτλους όπως το Mario Odyssey στα 60 fps αναρωτιέσαι γιατί όχι και στο Forgotten Land.

Σύνοψη

Το Kirby and the Forgotten Land αποτελεί τον πρώτο 3D τίτλο της σειράς. Αδιαμφισβήτητα είναι και αυτός που μεγαλώνει το franchise. Τοποθετεί αυτή τη αξιολάτρευτη ροζ μπαλίτσα στους ΑΑΑ τίτλους του Nintendo Switch και δημιουργεί ταυτόχρονα υψηλές προσδοκίες για την συνέχεια. Για ακόμη μία φορά η Nintendo έκανε το θαύμα της, σε μία ομολογουμένως πεπατημένη και ασφαλή περιοχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Kirby μεγάλωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε Χρόνια Πολλά!

Διαβάστε: Όλοι οι κωδικοί Waddle Dee-liveries, για το Kirby and the Forgotten Land.

θετικά

  • Το 3D περιβάλλον ταίριαξε γάντι στον Kirby
  • Tο mouthful mode ξεχωρίζει, δικαιολογημένα στο παιχνίδι
  • Πολλές και με βάθος αναβαθμίσεις στις μεταμορφώσεις
  • Πανέμορφα σκηνικά και κόσμοι που θα τραβήξουν μικρούς και μεγάλους παίκτες
  • Δυνατότητα co-op, ιδανική για γονείς με παιδιά

Αρνητικά

  • Μικρή διάρκεια παιχνιδιού
  • Χαμηλή ανάλυση γραφικών
  • Μικρή πρόκληση δυσκολίας

Score:

9/10

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου

Release date: March 25, 2022
No. of players: 1-2
Genre: Action, Platformer
Publisher: Nintendo
ESRB rating: Everyone 7+
Supported play modes: TV mode, Tabletop mode, Handheld mode
Game file size: 6.2 GB
Supported languages: Japanese, British English, French, German, Italian, Spanish, Korean, Dutch, Simplified Chinese, Latin American Spanish, Canadian French, Traditional Chinese, American English

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 5700 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

gyfantis

Ερωτευμένος με την Nintendo από το μακρινό 1993 όπου και έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου το GAME BOY στο σπίτι ενός φίλου του αδερφού μου. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι στο χώρο των video games για εμένα με αγαπημένα παιχνίδια τα Super Mario Land και Zelda Ocarina of time. Στον ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να αναλύσω το φαινόμενο του Animal Crossing.

Αφήστε ένα σχόλιο!